Алгоритм дій при зараженні коронавірусом: два можливих сценарії

Читать на русском
Ми розбирались, чи треба їхати до лікарні, де брати тести, хто підтвердить або спростує діагноз, як лікуватися вдома та в якому разі викликати швидку допомогу.
Слово і Діло

Вчені ще не винайшли ліків від COVID-19, але з’ясували, що переважна більшість хворих одужує, а захворювання протікає в легкій формі. До лікарні необхідно звертатися тільки в разі виникнення ускладнень на фоні зараження коронавірсом та хронічних захворювань. Тому існує два сценарії лікування: нетяжкі хворі лікуються вдома, а тим, хто відчув погіршення стану, слід звертатися до лікарні. «Слово і діло» пропонує дізнатись, як треба діяти в обох випадках.

Симптоми захворювання

Найчастіше початок захворювання схожий на звичайну застуду або грип. Здебільшого спостерігається підвищення температури тіла, утруднене дихання, кашель. За останніми дослідженнями, першим симптомом коронавірусної інфекції COVID-19 – ще до кашлю або лихоманки – може бути втрата смаку, нюху. У 15% випадків захворювання лікарі фіксують почервоніння очей.

На 5-6 день захворювання деколи стає тяжко дихати. Особливо це стосується людей похилого віку, в яких є проблеми зі здоров'ям. На 7 день у людей, які мають хронічні хвороби, можуть посилитися проблеми із диханням. Однак у багатьох заражених у цей період симптоми можуть послабнути.

Хто ставить діагноз?

Якщо ви підозрюєте, що заразилися новим коронавірусом, не треба йти до поліклініки чи лікарні. Слід телефонувати сімейному лікареві. Якщо ви не підписали декларацію з лікарем, звертайтеся на гарячу лінію МОЗ. У будь-якому разі медичну допомогу мають отримати всі українці. Мер Києва Віталій Кличко запевнив, що навіть ті, хто немає декларації з сімейним лікарем, зможуть отримати консультацію медпрацівників та за потреби пройти тест і отримати направлення до одного з семи столичних лікувальних центрів.

Остаточний діагноз можна встановити тільки за допомогою тестування. Але спочатку зроблять швидкі тести на грип А та В. У разі негативного результату зібрані матеріали передадуть до вірусологічної лабораторії.

Є два різновиди тестів – експрес-тести, які визначають наявність антитіл до вірусу і є інформативними на 5 день після появи симптомів, і тестування методом ПЛР (тест на полімеразну ланцюгову реакцію). Цей тест проводиться в лабораторії та дозволяє достовірно визначити наявність вірусу в організмі.

Для експрес-тесту беруть кров з пальця і за 10 хвилин вже є його результат. Багато хворих коронавірусом мали негативний перший тест і тільки другий підтвердив захворювання. Якщо експрес-тест підтвердить коронавірус, діагноз обов'язково перевірятимуть знову за допомогою ПЛР-дослідження, зразки аналізу передають до лабораторії, результат буде за кілька днів. Лабораторії зараз працюють цілодобово і без вихідних.

Якщо експрес-тест можна зробити за власним бажанням у деяких комерційних клініках, то ПЛР призначає лікар і відібрані зразки відправляються до лабораторій Центру громадського здоров'я МОЗ України. Забір матеріалу в пацієнта може проводитися в будь-якій клініці чи лікарем у домашніх умовах.

Якщо тест підтвердив наявність COVID-19

Хворого треба ізолювати від інших, вдягнути захисну маску, дотримуватись вказівок лікаря. Лікувати пацієнта будуть за протоколами лікування ГРІ. Також медики слідкуватимуть за тими, хто контактував із цією людиною.

Якщо симптоми дозволяють лікуватися вдома, важливо дотримуватися самоізоляції. Це більш-менш можливо, якщо хворого «відселити» в окрему кімнату.

Інфікована особа передає вірус через кашель, чхання, позіхання та інші виділення слизової. Будь-яка річ, якої торкнувся хворий, може мати на собі вірус. Тому хворим на коронавірус потрібно перебувати вдома. Не контактувати з дітьми та літніми родичами, не торкатися їх, тримати відстань.

Лікарі радять намагатися чхати або кашляти у внутрішній бік ліктя. Це допомагає запобігти поширенню вірусу. Чхаючи в долоні, люди тільки сприяють стрімкому поширенню мікробів.

Навколо ліжка хворого треба поставити ширму, навіть з підручних матеріалів, не їсти з одного посуду, спати окремо, прати одяг та постільну білизну на високих температурах.

Той, хто контактує з хворим має надягати маску, резинові рукавички та пластикові окуляри, які слід змінювати чи обробляти спиртом/хлоркою якомога частіше. Маску потрібно змінювати або знезаражувати кожні дві години. Коли вона на обличчі, не потрібно чіпати її руками.

Періодично слід дезінфікувати всі горизонтальні поверхні, дверні ручки, вимикачі світла, сантехнічні вентилі у ванній, ключі, пластикові картки, комп’ютерну клавіатуру, смартфони та зарядки до них. Дезінфекцію можна робити як спиртовою рідиною, так і розчинити у воді звичайну хлорку або будь-який інший хлормісткий препарат у пропорціях 1:10.

Також слід регулярно провітрювати приміщення та мити підлогу. Віруси активно поширюються там, де задуха та пилюка.

В яких випадках треба їхати до лікарні

У разі погіршення самопочуття слід викликати «швидку» допомогу. У жодному разі не треба займатися самолікуванням та не йти до поліклініки або лікарні, щоб не наражати на небезпеку оточуючих.

Бригада «швидкої» допомоги в разі необхідності відвезе хворого до визначеної лікарні. Там зроблять швидкі тести на грип А та В. У разі негативного результату зібрані матеріали відправляють до вірусологічної лабораторії, а хворого ізолюють.

Також епідеміологи мають провести розслідування, із ким контактувала хвора особа та передаватимуть інформацію лікарям для встановлення активного дослідження.

Після підтвердження діагнозу «коронавірус» лікарі визначаються, до якого відділення слід направити хворого та призначають відповідне лікування. Критичним вважається 18-й день захворювання. Лікарі відзначають, що кашель є другорядним симптомом вірусу. Після виписки з лікарні багато з тих, хто вилікувався, продовжували кашляти. Задишка проходить через 13 днів. У цілому період одужання потребує орієнтовно 22 дні.

Раніше «Слово і діло» писало, скільки тестів провели в Україні та інших державах.

Також ми подивились, хто з політиків та можновладців захворів на коронавірус. Принц Чарльз та дружина прем’єра Канади вже одужали та вийшли з самоізоляції.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: