Принц Чарльз та дружина прем’єра Іспанії: хто з політиків захворів на коронавірус

Читать на русском

Ніхто не застрахований від коронавірусу, який вражає у тому числі й селебрітіс, і відомих політиків у всьому світі. Знаменитості та громадські діячі контактують із великою кількістю людей, багато переміщаються світом, тиснуть одне одному руки і тому автоматично перебувають у зоні ризику. «Слово і Діло» подивилось, хто з відомих політиків захворів на COVID-19.

Члени королівських домів Європи

Першим главою держави, який заразився новим вірусом, став князь Монако Альбер II. Діагноз підтвердився 17 березня, але симптоми недуги князь відчув двома днями раніше. У пресслужбі князя повідомили, що він продовжує працювати з офісу у своїх покоях і перебуває на постійному зв’язку з членами уряду та всіма, з ким він співпрацює.

Зазначимо, що князь Монако зустрічався з принцом Чарльзом 10 березня, а за два тижні стало відомо, що коронавірус діагностували й у члена королівської родини Великої Британії. Крім того, Covid-19 був виявлений у кількох співробітників Букінгемського палацу.

Принц Уельський став другим членом королівських домів Європи, у кого діагностовано коронавірус. У Чарльза проявилися легкі симптоми хвороби. Він перебував в самоізоляції в замку Балморал разом із герцогинею Корнуолльською до 30 березня.

В оточенні принца не можуть сказати точно, де Чарльз міг заразитися, тому що він відвідував безліч публічних заходів в останні кілька тижнів. До того ж, принц забував, що не можна тиснути руки і періодично порушував цю заборону.

Відзначимо, що принц Чарльз 12 березня був у Букінгемському палаці, де він коротко бачився із 93-річною королевою Єлизаветою. Наразі королева почувається добре і з 19 березня перебуває на самоізоляції у Віндзорському замку.

29 березня внаслідок коронавірусу померла іспанська принцеса Марія Тереза. Це перша жертва пандемії коронавірусу серед членів королівських сімей Європи. 86-річна принцеса померла в Парижі, похорон відбувся в Мадриді. При цьому король Філіпп VI та його дружина королева Летиція отримали негативні результати тестів на коронавірус.

Велика Британія

Окрім принца Чарльза, коронавірус також вразив прем’єр-міністра Бориса Джонсона. Про це він заявив у відеозверненні на своїй сторінці у Twitter, додавши, що відчув легкі симптоми і тест на коронавірус показав позитивний результат. Наразі 55-річний прем’єр Великої Британії самоізолювався, але продовжує працювати за допомогою відеозв’язку.

Коронавірус виявили також у заступниці міністра охорони здоров'я Британії і члена парламенту Надін Дорріс. Вона перебуває на домашньому карантині і дотримується усіх рекомендацій, пов'язаних із хворобою.

Сполучені Штати Америки

Сенатор Ренд Пол захворів на коронавірус, про це повідомив його офіс на Twitter-сторінці. У повідомленні йдеться, що сенатор не має симптомів і пройшов тест лише для профілактики через те, що часто подорожує і відвідує різні заходи.

Ренд Пол є першим сенатором США, в якого підтвердили діагноз коронавірусу. Раніше повідомляли, що у двох американських конгресменів також підтвердили коронавірус.

Бразилія

Президента Бразилії Жаіра Болсонару, який зустрічався з Дональдом Трампом у США двічі тестували на коронавірус. Болсонару заявив, що в нього немає коронавірусу, хоча перший аналіз президента на COVID-19 дав позитивний результат.

Болсонару здав тест на коронавірус після того, як в його помічника після візиту до США виявили COVID-19. Прессекретар президента Бразилії Фабіо Вайнгартен разом із Болсонару відвідав США і контактував із президентом Дональдом Трампом.

У Білому домі після цього запевнили, що президент США Дональд Трамп і віцепрезидент Майк Пенс не потребують перевірки на коронавірус.

Франція

У Франції внаслідок коронавірусу помер колишній міністр промисловості Патрік Деведжян. Про зараження коронавірусом він повідомив на своїй сторінці в Twitter 26 березня. Спочатку йшлося, що колишній міністр перебуває у стабільному стані, однак вже 29 березня стало відомо про смерть Деведжяна. Ексміністру було 75 років.

Депутат французької Національної асамблеї (парламенту) Жан-Люк Рейцер захворів на коронавірус 6 березня і був шпиталізований у важкому стані до однієї з лікарень міста Мюлуз.

68-річного парламентаря від партії «Республіканці», обраний від регіону Ельзас, доставили до відділення інтенсивної терапії з проблемами дихальних шляхів. Востаннє він був присутній на засіданні парламенту 25 лютого.

Спікер французського парламенту повідомив, що, окрім депутата, зараження коронавірусом виявлено у співробітника парламентського буфету, який зараз на домашньому карантині.

Ще 10 березня стало відомо, що захворів міністр культури Франції Франк Рістер. За словами його оточення, міністр «в порядку» і перебуває у двотижневій відпустці. Ця хвороба для нього, як «маленький грип». Коли з'явилися симптоми, він пішов на обстеження і не повернувся до міністерства. В уряді Франції стверджують, що «правила для міністрів такі ж, як і для всіх французів».

Німеччина

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель 22 березня добровільно пішла на карантин після того, як з’ясувалося, що в лікаря, який робив їй щеплення, діагностували коронавірус.

Після того, як член фракції Вільної демократичної партії в Бундестазі Хаген Рейнхольд заявив, що в нього підтвердився COVID-19, симптоми якого з’явилися після відпочинку на гірськолижному курорті в Австрії, було скасовано сесію у Бундестазі, де парламентар встигнув виступити.

Одразу ж почали складати список контактних осіб, які перейшли на карантин в якості запобіжного заходу.

Іран

Тяжка ситуація із темпами захворюваності в Ірані, де захворіли вже щонайменше четверо політиків. Заразився й керівник цільової групи з боротьби з короновірусом Ірай Харірчі.

Серед заражених небезпечним коронавірусом нового типу й віцепрезидент Ірану у справах жінок та сім'ї Масума Ебтекар. Вона була шпиталізована, їй надається медична допомога.

Раніше в Ірані коронавірусом заразилися заступник міністра охорони здоров'я і депутат парламенту. В обох тест на коронавірус дав позитивні результати. Також COVID-19 виявили в депутатів меджлісу Махмуд Садекі та Мужтаба Зіннурі, який є головою комітету національної безпеки та зовнішньої політики парламенту

Канада

Добра звістка прийшла з Канади – одужала дружина прем'єр-міністра Джастіна Трюдо Софі Грегуар-Трюдо. 12 березня у Софі підтвердили коронавірус. Протягом 14 днів Джастін Трюдо за рекомендацією лікарів разом із дружиною перебував на домашньому карантині.

Іспанія

15 березня стало відомо, що дружина прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса Бегонія Гомес заразилася коронавірусом. Не виключено, що це сталося 8 березня, коли вона була на демонстрації за права жінок у Мадриді, незважаючи на заборону масових заходів. Гомес почувається добре, вона перебуває в урядовій резиденції разом із чоловіком.

Після ходи жінок у Мадриді стало відомо про інфікування коронавірусом двох членів уряду: міністра рівних можливостей Ірен Монтеро і міністра територіальної політики Кароліни Даріас. Вони також брали участь в акції 8 березня.

Починаючи з 12 березня, всі члени іспанського уряду та їхні найближчі родичі пройшли тестування на коронавірус.

Також коронавірус виявили в президента уряду Каталонії Ким Тора та віцепрезидента Каталонії Пере Арагонес.

Польща

У Польщі новий вірус підтвердився у віцепрезидента Польської народної партії, члена Европарламенту Адама Ярубаса та міністра довкілля Міхала Вося.

Італія

У глави італійського регіону П’ємонт Альберто Чіріо медики виявили коронавірус. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

У своєму зверненні Чіріо підтвердив інформацію про своє зараження і закликав жителів регіону найсерйозніше поставитися до ситуації щодо поширення коронавірусу. Він повідомив, що буде продовжувати роботу, перебуваючи в режимі самоізоляції.

В Італії коронавірусом також заразився лідер Демпартії Нікола Зінгаретті і помічник міністра. Міністр промисловості Італії Стефано Патуанеллі ізолював себе після того, як один з його помічників дав позитивний результат на Covid-19.

Щодо парламентарів, то в Італії одразу вирішили відправити в карантин всіх представників Півночі країни, де розпочалась епідемія. Також на самоізоляцію відправили всіх депутатів поважного віку, а таких в італійському парламенті більшість.

Україна

Першим політиком в Україні, в якого офіційно виявили коронавірус, став нардеп від депутатської групи «Довіра» Сергій Шахов. У ЗМІ з’явилась інформація, що нардеп разом із декількома політиками літав 8 березня на елітний гірськолижний курорт «Куршавель», хоча сам Шахов стверджує, що його поїздка була приватною і вони з дружиною літали звичайним рейсом.

У Facebook-відеозверненні 19 березня Шахов заявив, що не міг підхопити інфекцію за кордоном: «Я за кордоном був три дні, невже вірус так мутував, що інкубаційний період не два тижні, а три дні? Я захворів в Україні, я в цьому навіть не сумніваюся. Багато людей, виборці мені повідомляли, що практично схожі симптоми під час захворювання у них були і люди почувалися зле».

Ще 5 березня в ефірі програм «Політклуб Віталія Портникова» Шахов говорив, що «коронавірус в головах у чиновників».

Шахов: "Слава богу, що коронавірус: корони спали"Слово і Діло

Після виявлення коронавірусу в сина народного депутата Сергія Вельможного комітет охорони здоров'я з напрацювання законопроекту щодо запобігання коронавірусу у Верховній раді пішов на карантин.

Станом на 3- березня COVID-19 підтвердився в народних депутатів Руслана Горбенка, Сергія Рудика, Ганни Скороход, Олександра Лукашева.

Стало відомо, що захворіли також заступник голови Харьківської облради Скоробагач та його дружина. Підтвердився діагноз і в глави Запорізької облради Григорія Самардака – чиновник перебуває вдома, під наглядом сімейного лікаря, а сім'я – в самоізоляції.

Нагадаємо, раніше про своє захворювання на коронавірус повідомив депутат облради Геннадій Фукс. Григорій Самардак контактував із зараженим на спільних зустрічах.

29 березня від ускладнень коронавірусу та складної форми цукрового діабету помер колишній заступник голови Київської обласної державної адміністрації Олег Міщенко. Про це повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе на сторінці у Facebook.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, як змінилась робота парламентів різних країн та доступ ЗМІ до них через пандемію коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: