Збитки вугледобувних ДП: підозрюваному зменшили заставу

Читать на русском
Апеляційна палата частково задовольнила скаргу захисників підозрюваного і зменшила розмір застави, визначеної альтернативою арешту.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і Діло»

Апеляційна палата залишила без змін запобіжний захід у вигляді арешту, але змінила розмір альтернативи у вигляді застави з 3,15 до 1,26 млн грн для Олександра Дирди, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до заволодіння 51,17 млн грн вугледобувних державних підприємств.

Таке рішення 26 березня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суд взяв під варту Дирду з альтернативою застави в 3,15 млн грн. Не погодившись з таким рішенням, адвокати підозрюваного подали апеляцію. Вивчивши скаргу, судді задовольнили її частково, зменшивши лише розмір застави до 1,26 млн грн.

16 березня НАБУ і САП повідомили про підозру Дирді та ще одному підозрюваному у завданні 51,17 млн грн шкоди трьом вугледобувним «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1». Слідство встановило, що впродовж 2016-2018 років група осіб організувала схему, в результаті якої фактично встановила контроль за державними закупівлями трьох ДП «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1». Йдеться про весь ланцюг – від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним.

Заволодіння коштами вугледобувних ДП: НАБУ показало структуру організаціїУ Національному бюро розкрили ієрархічну структуру злочинної організації, яку підозрюють у заволодінні коштами вугледобувних держпідприємств.

У 69 закупівлях зазначених вугледобувних підприємств, які досліджували НАБУ та САП і в яких встановили факти порушення законодавства, договори на постачання отримувала одна компанія – ТОВ «Доненергоекспорт». При цьому йшлося про постачання найрізноманітніших позицій: паливно-мастильні матеріали, запасні частини до гірничо-шахтного обладнання, металовироби, кабельна продукція для шахт. Однак, фактично ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору. Ті, своєю чергою через навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з держпідприємствами.

За даними «Слово і Діло», технічними учасниками тендерів, в яких перемагало ТОВ «Доненергоекспорт», були компанії «Тріалтрейд» і «Універсал Інвест-Строй». Вказані компанії нібито пов'язані з бізнесменом Кропачовим. Детективи встановили, що фірми «Доненергоекспорт» і «Тріалтрейд» використовували одну й ту саму IP-адресу під час подачі податкових декларацій. Більш того, частина отриманих від держпідприємств коштів було перераховано «Тріалтрейд» на рахунок компанії «ВБ Нерухомість», підписантом якої є дочка Кропачова Юлія. Крім того, засновником «ВБ Нерухомість» є фірма самого бізнесмена «Укрдонінвест».

Упродовж майже трьох років ці три державні підприємства, виконуючи вказівки організаторів схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари, іноді навіть без нагальної потреби, на загальну суму майже 174,5 млн грн, незаконно переплативши понад 51,17 млн грн.

Нагадаємо, співорганізатор Вацнер вніс заставу і вийшов із СІЗО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: