Посилення карантинних заходів в Україні: як це буде та які наслідки

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Володимир Зеленський через коронавірус закликав Кабмін посилити карантин у всій країні: майже все закриють і частково обмежать рух транспорту. Ухвалено рішення від 17 березня заборонити приймати відвідувачів закладам культури, ТРЦ, фітнес-залами, закладам харчування, розваг і послуг. З 18 березня заборонити залізничне та авіасполучення, автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення, заборонити роботу метро. Перевезення в місті можуть здійснюватися в режимі до 10 осіб у маршрутках і таксі, і до 20 осіб у тролейбусах, автобусах і вагонах трамваїв. Президент України також не виключає запровадження надзвичайного стану в Україні. Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов у коментарі «Слово і Діло» з часткою скепсису оцінив запропоновані заходи.

Фахівець висловив переконання, що не можна ігнорувати ситуацію, з якою зіткнулися в Європі, але з іншого боку, експерт наголосив, що влада реагує реактивно.

«Ситуацію характеризує вираз «Зараз розберуся як слід і покараю кого попало». Чим були обгрунтовані заборонені заходи, як ухвалювали рішення? Наприклад, у Китаї метро не закривали, у низці європейських міст також», – поділився спостереженнями політолог.

На його думку, рішення заборонити роботу метрополітену спірне.

«Київ – місто-мегаполіс, розташоване на двох берегах. Ті, хто живуть на Лівому березі, можуть виявитися відрізаними від місця роботи, а забезпечити віддалений режим роботи можуть не всі. Найважливіше в цьому те, що й медичному персоналу потрібно якось дістатися місця роботи», – прокоментував Леонов.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» також прогнозує, що внаслідок запропонованих заходів малий бізнес зазнає серйозних економічних потрясінь.

Політолог уточнив, що від економічних відомств тільки очікують програм кредитних канікул для малого й середнього бізнесу та концепцію податкових змін. Для бізнесу конкретних заходів на сьогодні немає, а збитки вже відчуваються.

«Не виключено, що значна частина малого бізнесу просто не зможе піднятися, а сотні тисяч людей опиняться на вулиці», – висловив побоювання експерт.

Олександр Леонов зауважив, що на поточному етапі в діях влади немає системності. Він звернув увагу на заяву прем'єр-міністра про те, що швидкі тести для діагностики коронавірусу прибудуть тільки до кінця тижня.

Політолог нагадав, що 31 січня Володимир Зеленський створив штаб з боротьби з коронавірусом. При цьому вчора президент оголосив про створення Координаційної ради з протидії вірусу. Усе це викликає питання: що робив штаб, який був створений наприкінці січня.

«Оскільки такі дії влади не можна назвати системами, створюється враження, що посилення обмежень ухвалено для того, щоб проголосувати земельну реформу, вирішити певні питання щодо ОРДЛО. Влада поки що ніяк не розвіює ці підозри», – прокоментував Леонов.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» висловив сумніви, що в Києві зможуть реалізувати дані заборонені заходи.

«Розмови про те, що власники установ забезпечать працівників транспортом, доволі наївні. Коли схвалюють якесь рішення, тим більш про запровадження надзвичайного стану в країні, то на столі повинна бути вже програма, як це буде реалізовано. Виходить, що спочатку вирішили, а потім думають, як його втілити?» – прокоментував політолог.

Олександр Леонов звернув увагу на те, що мер Харкова вже відмовився виконувати доручення президента.

«Якщо Геннадій Кернес зможе проігнорувати рішення, то не виключено, що мери інших міст також замисляться, чи виконувати доручення президента», – припустив експерт.

Раніше ми з'ясували, які країни припиняють пасажирське сполучення через коронавірус.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: