Зеленський підписав закон про боротьбу з коронавірусом

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підписав закон про боротьбу з поширенням коронавірусу. Він, зокрема, запроваджує штрафи за порушення карантину.

Президент Володимир Зеленський 18 березня підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)».

Про це сказано в даних законопроекту №3219 на сайті Ради.

Згідно з новим законом в Україні запроваджується штраф до 170 тис. гривень за порушення правил карантину та позбавлення волі від 5 до 8 років, якщо це порушення призвело до загибелі людей.

Також на період карантинних заходів забороняється нараховувати пеню за прострочення в оплаті послуг ЖКГ або позбавляти таких послуг за несплату.

Як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державахКарантин через коронавірус діє в більшості країн. Пропонуємо порівняти, як за його порушення штрафують в Україні та у світі.

Факт запровадження карантину за законом є форс-мажорною обставиною. У зв'язку з цим працівникам компаній і підприємств дозволено йти в неоплачувану відпустку на його період.   Також передбачена заборона на скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (на період карантину та на 30 днів після його скасування).

Даним законом Рада також звільнила на 3 місяці від ввізного мита і ПДВ імпортні поставки препаратів і медичних виробів, призначених для боротьби з коронавірусом.

Крім того, закон передбачає 200% премії лікарям, які приймають і лікують хворих на коронавірус.

Законом також запроваджується відстрочка подачі декларацій за 2019 рік до 1 червня через карантин (раніше був термін до 1 квітня).

Закон набуває чинності з дня опублікування і буде діяти протягом 3 місяців.

Нагадаємо, 17 березня Верховна рада ухвалила закони, спрямовані на боротьбу з поширенням коронавірусу в Україні. Того ж дня закони підписав спікер парламенту Дмитро Разумков.

На сьогоднішній день в Україні зафіксовано 14 випадків коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: