Коронавірус у світі: що робити українцям, які «застрягли» за кордоном

Читать на русском

Через пандемію коронавірусу країни почали одна за одною закривати кордони, обмежувати авіа- й залізничне сполучення. Україна з 17 березня заборонила в'їзд іноземцям, а всередині держави діють суворі обмеження. Що тепер робити іноземцеві в Україні або нашим співвітчизникам, які «застрягли» в іншій країні, розбиралося «Слово і Діло».

Повернутися до України після 17 березня можуть громадяни країни, подружжя або діти громадян України, іноземці з правом на проживання в країні, співробітники посольств і консульств. Якщо в громадянина іншої країни під час карантину закінчиться термін дії посвідки на проживання, то адміністративні заходи застосовувати не будуть. Така норма діє тільки для осіб, які від початку карантину перебувають у країні на законних підставах.

Не всі українці встигли повернутися до країни до 17 березня через масове скасування авіарейсів або карантинні заходи. Якщо з країни перебування виїхати неможливо, а термін дії візи закінчується, у Міністерстві закордонних справ радять надати свої документи і інформацію про місцезнаходження посольству України. Посольство звернеться до офіційних органів із проханням надати вам допомогу у вирішенні адміністративних питань.

У сусідній Польщі пообіцяли під час карантину лояльно ставитися до українців, у яких закінчилася віза або термін перебування за біометричним паспортом. У Канаді, Італії та Індії пропонують подати заявку для продовження терміну перебування в країні. У США і Німеччини на деякий час скасовують штрафні санкції за прострочення терміну перебування.

У Таїланді термін дії візи дозволяють продовжити на 7 днів, якщо довше – рішення повинні ухвалювати місцеві органи влади. У Південній Кореї, якщо термін візи закінчується в період з 24 лютого до 29 квітня, його автоматично продовжать до 30 квітня. В Ізраїлі для іноземних студентів і працівників візи автоматично пролонгують до 30 червня.

Раніше «Слово і Діло» писало про те, як повернути гроші за подорож, якщо поїздку скасували.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: