Коронавірус в Україні: чи варто закривати кордони

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД
Богдан Долінцеексперт авіаційної галузі

Президент США Дональд Трамп у зверненні до нації оголосив про запровадження нових обмежень на поїздки з Європи, щоб боротися з поширенням коронавірусу. Усі поїздки з Європи будуть припинені на наступні 30 днів. У коментарі «Слово і Діло» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко допустив закриття авіасполучення в разі загострення епідеміологічної ситуації. Експерт авіаційної галузі Богдан Долінце скептично оцінив перспективу запровадження даних обмежень в Україні.

Ігор Петренко зауважив, що для боротьби з коронавірусом Україна повинна вживати жорстких заходів, оскільки ризик заразитися вірусом ззовні дуже великий.

Дане питання потрібно розглядати комплексно, у тому числі проводити консультації з авіаперевізниками, шукати різні механізми, оскільки вдатися до рішучих заходів непросто, додав фахівець.

«Україна на межі. З одного боку, потрібно не допустити поширення коронавірусу, а з іншого – є питання економічного характеру. Коронавірус вражає не тільки здоров'я людей, а й економіку. Звичайно, якщо ми закриваємо кордон, зупиняємо авіасполучення, то це шлях до зниження ділової активності», – прокоментував політолог.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) підкреслив, що зараз владі потрібно якось балансувати, оскільки потрібно вберегти населення та не допустити обвалу економіки.

Петренко звернув увагу на те, що панічні настрої вже спостерігаються: люди скуповують гречку, сіль та інші продукти, що також негативно відбивається на слабких економіках.

Політолог пояснив, що закриття кордонів буде сигналом для багатьох західних партнерів України про те, що ділову активність потрібно призупинити. Це втрачені гроші. У ситуації з дефіцитом бюджету, падінням ВВП і іншими проблемами це погіршить економічну ситуацію.

Коронавірус у світі: які країни припиняють пасажирське сполученняЧерез поширення коронавірусу в світі країни почали не тільки запроваджувати карантин, а й обмежувати пасажирське авіасполучення.

«Напевно, рішення про закриття кордонів потрібно схвалювати залежно від того, наскільки гостра ситуація з вірусом. Якщо загроза зростає, то доведеться жертвувати економікою», – підкреслив Ігор Петренко.

У свою чергу, експерт авіаційної галузі Богдан Долінце звернув увагу на те, що США розташовані на окремому континенті, у них кордон тільки із двома країнами, що набагато простіше контролювати.

«Якщо говорити про Україну, то основний пасажиропотік між країнами відбувається не через повітряні ворота, а через наземний транспорт. Україна має кордони з великою кількістю країн, так само, як наприклад, Китай. Тому навряд чи для України повне закриття кордонів може бути ефективним методом», – додав Богдан Долінце.

Нагадаємо, Кабмін виділив 100 млн грн на закупівлю товарів індивідуального захисту й заборонив експорт масок, респіраторів.

Раніше ми з'ясували, які країни припиняють пасажирське сполучення через коронавірус.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: