Зміцнення гривні: як впливає на економіку та яким буде курс у березні

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

За даними НБУ, порівняно з учорашніми значеннями курс долара знизився на дві копійки після зростання на 10 копійок у попередній банківський день. При цьому за тиждень – з 7 до 14 лютого – гривня зміцнилася відповідно до американської валюти на 10 копійок. У коментарі «Слово і Діло» економічний експерт Олег Гавриш скептично оцінив політику НБУ, а директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський підкреслив, що подальше зміцнення гривні призведе до падіння економіки і більш глобальних наслідків.

Олег Гавриш зауважив, що політика інфляційного таргетування шкодить економіці. Експерт прогнозує, що найближчим часом гривня буде девальвувати.

«Зараз курс відпустили, тиску немає, особливих позик не передбачається. Найімовірніше, гривня буде девальвувати», – позначив він.

За його словами, девальвація вже просто необхідна, оскільки промисловість падає на 2-3% щомісяця. Зростання неможливе без того, щоб гривня не стала слабшати.

Гавриш підкреслив, що, за попередніми даними, влада не планує позичати кошти, що добре. Це дозволяє припускати, що девальвація буде помірна.

Економіст пояснив, що девальвація курсу, яка була раніше, пов'язана з тим, що країна брала позики для того, щоб купити ОВДП. У підсумку Україна отримала катастрофічний курс для промисловості та бюджету.

«У березні українцям слід очікувати, що долар подорожчає на гривню/півтори. Це сприятиме тому, що відновляться обсяги експорту, зможемо скоротити бюджет», – припустив Гавриш.

Олег Гавриш звернув увагу, що, за деякими прогнозами, курс може бути 23 гривні за долар, але якщо дивитися реально, то підстав для цього немає.

«Це геть не найкращий сценарій. Звісно, завтра може виявитися, що терміново потрібно позичати гроші і ми отримаємо такий курс. Однак будемо сподіватися, що такого не станеться», – підкреслив експерт.

На його думку, політика НБУ інфляційного таргетування не дозволяє ефективно керувати курсом. Вона знищує промисловість, економіку та експортерів – головне, з чого країна отримує гроші.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 роківВперше за п’ять років українська валюта зміцнилася протягом літа та початку осені на 6,5%. Які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

«Це не дозволяє звести кінці з кінцями в бюджеті. Є відчуття, що навіть у НБУ вже усвідомили недоліки такої політики. Поступово починаємо приходити до того, щоб готуватися до девальвації», – прокоментував Олег Гавриш.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський уточнив, що на зовнішніх ринках український товар стає менш конкурентоспроможним, експортери отримують менше прибутку через зміцнення гривні.

Крім того, економіст зауважив, що на внутрішньому ринку імпортні товари стають дешевшими, починають конкурувати з внутрішнім виробником, який відповідно також отримує менше прибутку.

«По суті, це втрата конкурентних переваг у тих, хто виробляв продукцію як на внутрішній, так і на зовнішній ринок», – позначив Ілля Несходовський.

Раніше ми писали, які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Відзначимо, у 2020 році МВФ очікує, що курс валют «просяде» до 27,72 грн/$, а в 2021 році буде 28,7 грн/$.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: