Сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років

Читать на русском

Що б не відбувалося – вибори, затяжні свята, війна чи криза – в Україні завжди спостерігалося сезонне коливання курсу долара щодо гривні. Раніше ми розбиралися, чи впливає наближення чергових виборів на стабільність національної валюти, а сьогодні «Слово і Діло» пропонує подивитись, які сезонні коливання переживав долар за останні 10 років.

У ті часи, коли долар був навіть не по 8 грн, а по 5,05 грн, а було це в 2008 році, валюта була стабільною і, як правило, злегка просідала перед новорічними святами. Люди активно здавали долари, щоб як слід зустріти Новий рік, накрити святковий стіл із червоною ікрою чи навіть злітати до Єгипту, подалі від зимових морозів.

Світова криза, що дісталась України в середині 2008 року, порушила цю негласну традицію, і якщо на початку року долар подорожчав до 7,79 грн, то до осені він уже коштував 8,01 грн.

Протягом усього наступного року, за даними НБУ, долар тримався в межах 7,96-7,97 грн. У 2012-2013 роках коливань валют практично не було й за один долар стабільно давали 7,99 грн, а в обмінниках – по 8 грн (плюс-мінус кілька копійок).

Така ситуація спостерігалася до початку 2014 року, а потім долар почав стрімко зростати незалежно від сезонних коливань. До квітня за долар давали 10,95 грн, до липня – 11,82 грн, а до жовтня – 12,95 грн.

На початку 2015 року долар був уже дорожчим за 15 грн, а до квітня підскочив до 23,44 грн. І, звичайно ж, таке різке подорожчання іноземної валюти не було пов'язане з наближенням великодніх свят. До кінця року долар «подешевшав» приблизно на 2 гривні, проте вже до початку 2016 року за долар доводилося викласти 23,78 грн.

Надалі інфляція залежала від економічних і військово-політичних подій у країні. Проте з 2015 року можна спостерігати відносне зміцнення гривні в літній період.

Раніше ми розбирались, який прогноз курсу гривні на 2019-2024 роки щодо долара дають провідні фінансові агентства.

Також «Слово і Діло» зафіксувало, яким був курс долара, ціни на продукти та основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: