Незаконне будівництво та «довгобуди»: чому ліквідують ДАБІ

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Президент України Володимир Зеленський заявив, що державну архітектурно-будівельну інспекцію ліквідують протягом двох тижнів. «Я думаю, що впродовж максимум двох тижнів буде ліквідація ДАБІ. Буде створено орган паралельний, а не просто ліквідують. Ви ж знаєте, що ДАБІ – це один із найбільш корумпованих органів. Я думаю, що впродовж двох тижнів питання буде закрито», – зазначив президент. У коментарі «Слово і Діло» експерт у сфері нерухомості Олег Приходько підкреслив, що наразі ДАБІ дійсно не виконує своїх функцій та потребує реорганізації.

Олег Приходько нагадав, що сучасна Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) України діє на підставі Положення про ДАБІ, що було затверджено Постановою КМУ від 9 липня 2014 р. N 294.

Експерт нагадав, що згідно з документом «основним завданням Держархбудінспекції є реалізація державної політики з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Приходько уточнив, що безпосередньо для покупців житла на первинному ринку нерухомості найбільш відчутним є «здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил…».

Він уточнив, що з-поміж іншого ДАБІ видає обов’язкові для виконання приписи щодо:

  • усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил;

  • зупинення підготовчих та будівельних робіт»;

  • «приймає в установленому порядку в експлуатацію закінчені будівництвом об’єкти (видає відповідні сертифікати або відмовляє в їх видачі, реєструє декларації про готовність об’єкта до експлуатації, внесення змін до них, а також повертає такі декларації та скасовує їх реєстрацію)»;

Експерт у сфері нерухомості звернув увагу, що до основних функцій ДАБІ входять обов’язки інспектування будівництва на усіх його стадіях: від початку будівельних робіт і до введення в експлуатацію. Однак за десятиліття на ринку нерухомості накопичилося дуже багато проблем.

Олег Приходько для прикладу визначив декілька проблем у галузі, які виникли також через бездіяльність ДАБІ:

  • Понад 100 «заморожених» довгобудів налічується лише у столиці;

  • Пул компаній «Сітігруп», «Укогруп» та інших із орбіти забудовника Войцехівського становить понад 40 об’єктів;

  • Крах «Укрбуду» та його 25 об’єктів;

  • Проблеми з «Еліта-центром»;

  • Постійні сутички громадян із забудовниками на місцях вчорашніх парків та дитячих майданчиків;

  • Висотне будівництво у центрі столиці, яскравим прикладом є «будинок-монстр» на Подолі;

  • Будівництво в прибережній зоні;

  • Будівництво над метро, міським каналізаційним колектором;

  • Сотні будівництв на земельних ділянках, без будівельної документації, без отриманих технічних умов на підключення до міських мереж тощо.

«Перелік можна продовжувати. ДАБІ усі ці роки закривала очі на усі порушення, які були допущені забудовниками до, під час будівництва та при прийманні незаконних будівництв в експлуатацію», – наголосив Приходько.

Експерт нагадав, що лише навесні 2019 року у Львові, вперше у своїй історії, офіційно було знесено лише одну незаконну будівлю. Решту ніхто не помічає.

Ліквідація ДАБІ: які функції зараз виконує інспекціяЯкі функції виконує ДАБІ, чи перетинаються завдання установи з іншими державними органами та чи зможуть вони замінити інспекцію в разі її ліквідації.

«Щоразу, коли в результаті грубих порушень будівництва або відверто схематозної діяльності забудовників з’являлися постраждалі інвестори, вони йшли вирішувати свої проблеми під стіни КМДА. А те, що інспектори ДАБІ не помічали відвертих зловживань зі сторони забудовника, завжди залишалося за кадром. У результаті виходило так, що за бездіяльності ДАБІ інвестори страждали, а вирішувати проблему мали місцеві органи влади. Оскільки КМДА не чинила тиск на ДАБІ, то, можливо, й вони винні, що накопичені проблеми були не тільки в кабінетах інспекції, а й адміністрації», – прокоментував Олег Приходько.

На його думку, з такою негативною базою безвідповідального ставлення до виконання своїх первинних функцій ДАБІ став центром негативу, про який заговорили на найвищому рівні в державі.

Олег Приходько акцентував увагу на тому, що наразі існує Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду». Проєктом цієї постанови передбачається розділення функцій здійснення архітектурно-будівельного контролю та нагляду з метою уникнення корупційних ризиків при здійсненні дозвільних та реєстраційних функцій, конкретизував він.

«Є сподівання, що після реорганізації ми отримаємо ефективний контролюючий орган, що буде діяти в інтересах усіх учасників ринку нерухомості», – резюмував експерт у сфері нерухомості Олег Приходько.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, які функції виконує ДАБІ та чи перетинаються завдання установи з іншими держорганами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: