Ліквідація ДАБІ: які функції зараз виконує інспекція

Читать на русском

Найближчим часом в Україні розпочнеться реформа будівельної галузі, яка передбачає ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції в її теперішньому вигляді. Про це заявив віцепрем'єр-міністр – міністр розвитку громад і територій України Денис Шмигаль, зазначивши, що ДАБІ є «основним генератором корупції» в будівельній сфері. За його словами, за час існування інспекції будівельне законодавство переплелося вузлами з цим відомством, тому спочатку доведеться провести велику юридичну підготовку до реформи. «Слово і Діло» розбиралось, які функції виконує ДАБІ та чи перетинаються завдання установи з іншими держорганами.

Щодо реформи будівельної галузі, Шмигаль зазначив, що вона така ж важлива, як і реформи освіти й медицини.

«Ми чітко розуміємо, чого ми хочемо – прозору систему, як у Німеччині, Австрії, Польщі. Тому ми доволі швидкими темпами готуємо зміни, і найближчим часом ви побачите перші кроки», – пообіцяв Шмигаль в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

За його словами, проблема не тільки в ДАБІ, треба переглядати якість генеральних планів в усіх містах та впроваджувати цифровізацію будівельної галузі.

«Якщо ДАБІ буде реформована вже дуже скоро, то будівельна галузь буде реформована до кінця цього року. Це буде пов’язано з багатьма факторами: з фактором страхування, з фактором сертифікації спеціалістів, з переходом на європейські стандарти проєктування, технічні норми і параметри», – зазначив віцепрем’єр.

Шмигаль сказав, що реформа в будівельній сфері буде дуже схожою з реформою децентралізації і більшість спірних питань буде вирішуватись на місцевому рівні. «Держава має включатися фактично тоді, коли відбувається неприхований злочин», – зазначив Шмигаль.

ДАБІ – центральний орган виконавчої влади, що підпорядковується Кабміну через Міністерство розвитку громад та територій. Основне завдання відомства – реалізація державної політики у сфері архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Інспекція була створена у квітні 2011 року.

Установа виконує три основні функції. По-перше, ДАБІ контролює дотримання законодавства у сфері містобудування, проєктної документації (перевірка її належного оформлення), а також держстандартів та будівельних норм (перевірка щодо відповідності ним підготовчих та будівельних робіт, матеріалів, виробів, конструкцій та будівель). Також ДАБІ контролює порядок прийняття в експлуатацію збудованих об’єктів.

Інспектори ДАБІ мають право фіксувати порушення законодавства та складати відповідні протоколи, а також накладають штрафи. До контролюючих функцій інспекторів також входять повноваження зупиняти підготовчі та будівельні роботи.

Скільки держслужбовців припадає на душу населення в країнах світуНайбільше чиновників працює в Китаї, при цьому один государственній службовець доводиться на 205 китайців.

По-друге, ДАБІ надає дозвільні та реєстраційні послуги. До цього переліку входять реєстрація повідомлень про початок підготовчих та будівельних робіт (І-ІІІ категорія складності будівництва), видача дозволів на виконання будівельних робіт (IV-V категорія складності будівництва), прийняття в експлуатацію збудованих об’єктів (видача відповідних сертифікатів).

Також архітектурно-будівельна інспекція веде реєстр дозвільних документів на будівництво. До реєстру вносяться повідомлення про початок будівництва, декларації про початок будівництва, дозволи на будівництво, декларації про готовність об’єкта до експлуатації, повернені декларації та відмови у видачі дозволів та сертифікатів, ліцензій на будівництво.

По-третє, ДАБІ надає ліцензії підприємствам, які хочуть працювати в будівельній сфері та веде реєстр виданих ліцензій.

Крім ДАБІ, в Україні функціонують дотичні органи влади, які мають перехресні функції. Є ще департаменти містобудування та архітектури, підзвітні та підконтрольні місцевим радам а також ті, що підпорядковуються місцевим виконавчим комітетам (структурні підрозділи обласних та місцевих держадміністрацій).

До функцій цих департаментів входить реалізація державної політики, забезпечення додержання законності та додержання держстандартів, норм та правил будівництва.

Після децентралізації вирішення питань забудови територій передано на базовий рівень адміністративно-територіального устрою (відповідному місту, селищу, селу).

У кожній області при міських, селищних та сільських радах створені відділи держархбудконтролю, які виконують функції, що раніше належали ДАБІ та його територіальним органам. Загалом налічується 101 установа.

Раніше «Слово і Діло» з’ясовувало з експертом, як скасування дозволів від ДАБІ вплине на відновлення автодоріг.

Також ми подивились, хто, крім Гончарука, анонсував скорочення держапарату.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: