Венеціанська комісія закликала Україну переглянути закон про державну мову

Читать на русском
Венеціанська комісія Ради Європи (РЄ) закликала українську владу негайно розробити закон про мовні меншини. Також в Європі пропонують Україні переглянути ухвалений в країні закон про державну мову.

Венеціанська комісія Ради Європи (РЄ) закликала українську владу негайно розробити закон про мовні меншини. Також в Європі пропонують Україні переглянути ухвалений в країні закон про державну мову.

Про це повідомляється в комюніке міжнародної організації, опублікованому в п'ятницю, 6 грудня.

«Експерти РЄ закликають Україну без зволікання підготувати закон про національні меншини і відкласти до цього часу виконання статей закону про мову, який вже прийнятий», - йдеться в заяві. Це необхідно, на думку експертів, щоб це питання не стало «джерелом міжетнічної напруженості».

При цьому, представники комісії усвідомлюють, що українська мова не має втратити статус державної. Однак вони підкреслили, що закон про меншини потрібно було готувати з самого початку, щоб забезпечити необхідний баланс.

Разом з тим, комісія представила кілька конкретних пропозицій для української влади.

По-перше, необхідно «виключити статтю, яка встановлює відповідальність за навмисне викривлення української мови в офіційних документах і текстах».

По-друге, законодавцям пропонують «знизити квотні вимоги до українського мовного контенту, встановлені законом про державну мову для телерадіомовників».

По-третє, комісія вимагає, «щоб друковані засоби масової інформації мовами меншин публікувалися одночасно українською мовою в один і той же день».

Нагадаємо, закон про мову передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова - державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти.

Верховна рада 25 квітня ухвалила його у другому читанні та в цілому. 15 травня президент Петро Порошенко підписав закон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: