НАБУ розслідує розтрату коштів на будівництві садочка під Києвом

Читать на русском
Національне бюро проводить слідство у справі про можливі зловживання службових осіб, які призвели до розтрати держкоштів.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують можливу розтрату коштів службовими особами Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області в інтересах приватної компанії на будівництві дитячого садочка.

Про це йдеться в ухвалах Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як встановили детективи, у 2017 році компанією «НДІ містобудування» розроблено проектно-кошторисну документацію будівництва дитячого дошкільного закладу на 280 місць в Гатному. Після чого, державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «НДІпроектреконструкція» виконано експертизу цієї документації. У лютому 2018 року Гатненською сільрадою оголошено тендер на ProZorro для будівництва цього садочку. Переможцем процедури закупівлі визначено фірму «Проектно-будівельний альянс», яке під час торгів запропонувало ціну робіт 68 млн грн. 5 березня 2018 року між Гатненською сільрадою і компанією «Проектно-будівельний альянс» укладено договір.

24 травня того ж року між Гатненською сільрадою та ТОВ «АЛЬЯНС ДС» укладено договір про здійснення технічного нагляду за будівництво дитсадка. Згідно листа Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 2018 року, опосередкована вартість будівництва об'єктів соціального призначення, які споруджуються на території України, зокрема, дитячої установи складає 126 537 грн. в розрахунку на одне місце. Враховуючи вказане, індекс вартості будівництва дитячої установи на 280 місць складає 35,43 млн грн. Таким чином, ціна на будівництво дитсадка у Гатному була завищена майже вдвічі.

Крім того, Північній офіс Держаудитслужби вирішив моніторити вказану закупівлі. Проведеним моніторингом закупівлі виявлено порушення: встановлено порушення законодавства в частині розгляду та/або відхилення (не відхилення) замовником тендерної (тендерних) пропозиції (пропозицій); встановлено порушення законодавства в частині укладання договору про закупівлю.

За період з березня 2018 року по 21 січня 2020 року Гатненська сільрада 27 операціями перерахувала 59,25 млн грн на рахунки ТОВ «Проектно-будівельний альянс за будівництво садочку. Однак, на даний час споруджено лише фундамент та стіни цього об'єкту, попри завищену вартість будівництва.

На думку слідства, попри вже завищену ціну, 29 липня 2019 року Гатненська сільрада у змові з приватними фірмами здійснили коригування проектної документації – збільшили її вартість до майже 200 млн грн. Вони зазначило, що передбачені у скоригованому проекті роботи є роботами, технологічно пов'язаними з вже виконаними роботами та є невід'ємною частиною будівництва.

У вересні 2019 року службовці сільради оприлюднили переговорну процедуру закупівлі та намір укласти договір з ТОВ «Проектно-будівельний альянс» на 144,3 млн грн. Підставою проведення переговорної процедури зазначено потребу здійснити додаткову закупівлю в того самого постачальника з метою без порушень добудувати садочок. У обґрунтуванні переговорної процедури зазначено, що у ході виконання робіт виникли додаткові роботи та проведено зміну проектних рішень.

Однак, у подальшому, усвідомлюючи явність порушення Закону України «Про публічні закупівлі» та велику ймовірність викриття вказаного порушення, протоколом тендерного комітету Ганенської сільради було скасовано цю процедуру. 15 жовтня 2019 року сільрада знову у ProZorro оприлюднила переговорну процедуру закупівлі та намір укласти договір з ТОВ «Проектно-будівельний альянс» на 33,72 млн грн. Підставою проведення повторної переговорної процедури зазначена необхідність проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті, але які сталися через непередбачувані обставини необхідні для виконання проекту. Пізніше договір між сільрадою та приватною фірмою був укладений. Однак Північний офіс Держаудитслужби виявив і у цій процедурі порушення: встановлено порушення законодавства в частині неправомірного обрання та застосування процедури закупівлі.

Технічним наглядом за цим будівництвом знову стало ТОВ «Альянс ДС». Але Гатненська сільрада у змові з приватними фірмами вирішило знову збільшити вартість будівництва: 16 грудня 2019 року оприлюднено ще одну переговорну процедуру закупівлі на той самий об'єкт з пропозицією в 91,01 млн грн. Пізніше сільрада уклала і цей договір з компанією «Проектно-будівельний альянс». Держаудитслужба знайшла і тут порушення законодавства в частині неправомірного обрання та застосування процедури закупівлі.

Таким чином, загальна вартість будівництва дитсадка становить 192,73 млн грн проти індексу вартості такого будівництва садка в 35,43 млн грн. Тобто, за версією слідства, ціна робіт завищена в понад ніж п'ять разів. Компанії вже сплатили 59,25 млн грн за лише споруджений фундамент та стіни.

У межах цієї справи детективи НАБУ провели низку обшуків. Зокрема, детективи навідалися до приміщення Гатненської сільради, де вилучили у службовців два мобільних телефони і два жорстких диски, один із дисків належить головному бухгалтеру Аліні Півкач. Також НАБУ проводило обшук і за місцем її проживання. Там вони вилучили чотири мобільні телефони, флешку і жорсткий диск.

Крім того, детективи навідалися зі слідчими діями і до Гатненського сільського голови Броніслава Корицького. У нього вилучили два ноутбуку і два мобільних телефони iPhone 6 та X. На телефоні Корицького знайшли листування з директором ТОВ «Альянс ДС» Олександром Протасом щодо будівництва цього садочку. Відбулися обшуки і за місцем проживання співзасновника ТОВ «Проектно-будівельний альянс» Тараса Мельника, а також директора «Альянс ДС» Протаса. В останнього вилучили мобільний телефон SAMSUNG Galaxy S10+, де знайшли листування в месенджерах щодо предмету розслідування.

Провели слідчі дії детективи і за місцем фактичного здійснення господарської діяльності ТОВ «Проектно-будівельний альянс» і ТОВ «Альянс ДС» у приміщенні Свято-Миколаївського храму на Татарці. У приміщенні вилучили флешку, жорсткий диск, SSD диск та оптичний диск, які містять інформацію про будівництво садочку. Рішеннями ВАКС на все вищевказане накладено арешт, а предмети визнані речовими доказами.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливу розтрату коштів «Центренерго». Також детективи ведуть слідство за фактами можливої незаконної передачі в оренду залізничних вагонів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: