У мережі обговорюють заяву Шмигаля про подачу води до Криму

Читать на русском

Новий прем'єр Денис Шмигаль зробив неоднозначну заяву про подачу води до Криму. Читайте реакцію соцмереж.

Новопризначений прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі ток-шоу «Право на владу» заявив, що в окупований Крим потрібно поставляти воду. Однак пізніше глава уряду відмовився від своїх слів.

«Позиція залишається незмінною: ми хотіли б подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної можливості робити цього до деокупації півострова і повернення його до складу України», – пояснив він.

При цьому сьогодні у Верховній Раді Шмигаль знову підтвердив, що Україна повинна забезпечувати Крим водою: «Ми будемо поставляти в разі потреби або гуманітарної загрози українцям воду для господарських потреб і пиття. Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями, але ми повинні це забезпечити».

«Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про позицію Шмигаля.

«З моменту подачі води в Крим, Україна не матиме право називати його «окупований». Це випливає з частини 3, розділу 3, Женевської конвенції від 12.08.49 про захист цивільного населення. Якщо Україна хоче вважати Крим окупованим – тоді воду, і будь-яке інше забезпечення повинні давати треті особи, треті країни, міжнародні організації, але не сторона конфлікту, не Україна. Або постачати воду «адресно» тільки громадянам України», – написав Олександр Носов.

«Можна скільки завгодно дискутувати чи правильна, чи гуманна підтримка окупації і так далі. Але факт, поки не медичний, а кліматичний. Херсонська і Миколаївська область по температурі вже підібралися до нижньої межі субтропіків. Два врожаї на рік це вже не фантастика, а близьке майбутнє. Тому вода нам потрібна самим, щоб заробляти в два рази більше, ніж зараз. І витрачати ці гроші на нормальні дороги і високі зарплати, а не підживлювати військові бази на окупованій території», – вважає Олексій Мушак.

«Я знаю, що представники влади зверталися в ряд українських інжинірингових компаній, вивчаючи можливості по відновленню водопостачання Криму. Були дані реальні конкретні запити на проєктування. І я знаю людей, які відмовилися це замовлення виконувати. Так що слова Шмигаля – це не випадковість, це зондування громадської думки. Коли 12 лютого прозвучала заява про подачу води до Криму від Давида Арахамії, і була отримана гнівна реакція громадської думки, це як видно, нічому не навчило Кабмін. Цікаво, чи будуть зроблені висновки зараз. Тому що якщо Шмигаль продовжить реалізацію проєкту з водою для окупованої території, то він має всі шанси побити рекорд свого попередника по швидкості втрати посади», – написав Юрій Бутусов.

«А тим часом, експорт товарів з України в Росію в 2018 році склав 3,65 млрд доларів. Тобто котли, метал, хімію, картон та інше ми продавати Росії можемо, не думаючи, а раптом цей котел покотився до Криму, а воду – то ні, то святе. Прагматичний лідер, який думає про інтереси своєї країни і в тому числі про окуповану територію Криму, запропонував би росіянам воду купувати. За хорошим тарифом. Паралельно можна і знижку на газ додаткову виторгувати, тому що вода з материка їм там потрібна. І ніякої вигоди від того, що Крим, можливо, отримає екологічні проблеми для нас немає, особливо якщо все-таки сподіватися, що коли-небудь він знову повернеться під українську юрисдикцію (у що особисто я не вірю). Ну а українські політики, в тому числі і ті, які називають себе «технократами», продовжують танці з бубнами, щоб не дай Бог не вийти за міфічні «червоні лінії» порожніх ідеологем», – вважає Вікторія Свєтлова.

Нагадаємо, раніше глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія говорив, що згоден пустити воду в анексований Крим в обмін на поступки по Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: