Відставка генпрокурора: чи є шанси залишитися на посаді

Читать на русском
Євген Крапивінексперт ЦППР

Серед депутатів є політична група, яка постійно критикує Руслана Рябошапку за якісь надумані речі. Обрали вдалий момент, коли вирішили змінити уряд і оформили постанову. Однак, навряд чи дійде до відставки. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив експерт Центру політико-правових реформ Євген Крапивін.

Експерт звернув увагу на те, що комітет не зробив ні позитивного, ні негативного висновку щодо відставки генпрокурора. Питання повністю віддали на розсуд депутатів.

Євген Крапивін зазначив, що зараз закон «Про прокуратуру» та регламент ВРУ містять складний порядок звільнення для ряду різних випадків. Наприклад, коли генпрокурор зробив дисциплінарний проступок чи якийсь інший злочин. Однак, паралельно з цим є так званий політичний порядок звільнення.

Крапивін уточнив, що для цього достатньо 150 підписів депутатів під проєктом постанови про висловлення недовіри. Далі більшістю в 226 депутатів голосує ВРУ. В даному випадку, депутати обрали саме такий шлях.

Від тижня до чотирьох років: скільки працювали генеральні прокурориРуслан Рябошапка станом на 4 березня обіймає посаду генерального прокурора 188 днів. Слово і Діло подивилося, скільки працювали його попередники.

«Єдине питання, яке могло би тут бути полягає в тому, що до вересня 2019 року, а саме до реформи прокуратури в законі ще було одне положення. У законі говорилося, що якщо депутати ініціюють висловлення недовіри, то Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів надає свій висновок про ефективність генпрокурора на посаді. Оскільки КДКП зупинила роботу дану норму вилучили із закону «Про прокуратуру». Зараз ніхто не зобов'язаний давати такі висновки», - пояснив Євген Крапивін.

Експерт Центру політико-правових реформ критично оцінив обґрунтування, яке виписано в постанові №3154 про висловлення недовіри Руслану Рябошапці. Претензії до того, що Рябошапка погано розслідує резонансні справи, а це точно не найкращий критерій для оцінки роботи прокуратури, потрібно дивитися ширше, вважає він.

«Заяви ініціатора постанови Максима Бужанського про те, що Рябошапка блокує справи п'ятого президента та інші зовсім виглядають абсурдно. Це історія, яку група Коломойського повторює з моменту призначення генпрокурора», - прокоментував Євген Крапівін.

На його думку, аргументація в постанові дуже слабка, а постанова виглядає як політичний акт, а не оцінка роботи.

Експерт також прогнозує, що можлива відставка генпрокурора викличе невдоволення з боку західних партнерів. Посли G7 та інші міжнародні партнери вклали чимало в реформу прокуратури.

«Згортати і міняти все на півдорозі не дуже гарна ідея. Адже новий генпрокурор точно матиме своє бачення, потрібно буде встановлювати заново контакти. Це втрата часу, ресурсів. Тому, звичайно західні партнери підтримують чинного генпрокурора. Ну і до того ж, не було надано професійного аргументу про те чому Руслан Рябошапка не може займати посаду», - прокоментував Крапивін.

Експерт висловив сумніви, що сьогодні реально зможуть відправити генпрокурора у відставку.

«Скликають звичайно позачергове засідання, що виглядає неординарно. Проте президент мовчить, серед СН є депутати, які не підтримують постанову. Відставка генпрокурора - не таке однозначне питання, як це було у випадку з урядом Олексія Гончарука. У генпрокурора більше шансів залишитися на посаді, ніж піти», - резюмував експерт Центру політико-правових реформ Євген Крапивін.

Нагадаємо, 29 січня 2020 року генеральний прокурор Руслан Рябошапка пообіцяв провести атестацію прокурорів усіх обласних прокуратур.

Детальніше про те, скільки працювали генеральні прокурори - за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: