Кого можуть призначити замість Гончарука та чи стане він повноцінним прем'єром?

Читать на русском
Дмитро Васильєвполітичний експерт
Олексій Якубінполітолог

За інформацією ЗМІ на посаду прем'єр-міністра можуть внести кандидатуру віце-прем'єра розвитку громад і територій Дениса Шмигаля. Політичний експерт Дмитро Васильєв вважає, що хто б не замінив Олексія Гончарука монобольшість виступає за призначення повноцінного прем'єра. Політолог Олексій Якубін не виключив, що деяких міністрів можуть залишити в ролі виконувачів обов'язків, але не прем'єра.

Дмитро Васильєв пояснив, що співпраця з МВФ нині у підвішеному стані, а країна потребує коштів.

«Щоб економіка трималася на плаву, тим більше в умовах можливої глобальної світової кризи, Україні просто необхідно взаємодіяти з Фондом. Для цього потрібен повноцінний прем'єр», - підкреслив Васильєв.

Дмитро Васильєв також звернув увагу на те, що прізвище Дениса Шмигаля найчастіше звучить в ЗМІ, тому ймовірність його призначення досить висока.

Політичний експерт підкреслив, що раніше Денис Шмигаль зарекомендував себе системним політиком, який швидко вникає в ситуацію.

«У нього непоганий досвід роботи на місцевому рівні, коли він був губернатором. Шмигаль якраз та людина, яка добре освоює інформацію і пускає її в дію. Він практик. З огляду на те, що він має економічну освіту та досвід керівництва енергетичною компанією, він досить непоганий кандидат на пост прем'єра», - прокоментував Дмитро Васильєв.

Політолог Олексій Якубін вважає, що при перезавантаженні Кабміну спробують більшість міністрів щодо яких немає дискусій затвердити остаточно. Це стосується і нового прем'єр-міністра.

Він припустив, що в статусі в.о. можуть залишити міністра культури, міністра освіти і науки та деяких інших, але більшість - затвердять.

Олексій Якубін також вважає, що Денис Шмигаль може стати новим прем'єром в силу ряду причин. Перш за все, у нього немає явного великого політичного минулого. Шмигаль рухався по бюрократичній лінії під час правління всіх президентів, зауважив експерт.

Політолог припустив, що можливо в ОПУ зробили ставки на Шмигаля через його досвід в управлінні, оскільки Гончарук так і не зміг налагодити вертикаль влади.

Пів року Кабміну: як міністри Гончарука виконують обіцянкиСлово і Діло у режимі онлайн відстежує виконання обіцянок політиками. Цього разу підбиваємо проміжні результати роботи уряду. Гончарук обіцяє значно більше за колег. Двоє міністрів виконали уже більше чверті своїх обіцянок. А троє – досі не виконали жодної.

«Є очікування, що у Шмигаля не буде політичних амбіцій. При цьому він розуміє, як працює влада», - додав Якубін.

Експерт також уточнив, що суспільство чекає від нового прем'єра перезавантаження соціально-економічної політики. Гончарук виступав за неоліберальну політику, але суспільство навпаки хоче більшої соціальної відповідальності держави, наголосив політолог.

Як писало «Слово і Діло» нинішній Кабмін може побити антирекорд по «тривалості життя».

Крім того, «Слово і Діло» проаналізувало, як кожен міністр виконував обіцянки протягом півроку роботи.

«Слово і Діло» також пропонує подивитися на наші претензії до Кабміну Гончарука - у вигляді првалених обіцянок.

Нагадаємо, Володимир Зеленський ініціював на 4 березня позачергове пленарне засідання Верховної ради, на якому розглянуть ряд питань, зокрема, пов'язаних з кадровими перестановками в Кабміні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: