Скалецька в Нових Санжарах: піар чи спроба заспокоїти людей?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог
Катерина Одарченкополіттехнолог

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька вирішила приєднатися до евакуйованих із Уханя і провести разом із ними два тижні на карантині. «Укотре хочу підкреслити: ці люди – наші співвітчизники, вони нам не чужі. Ми живемо в одній країні і повинні дбати про їхнє здоров'я і безпеку», – заявила раніше міністр. Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський пояснив, що в такий спосіб суспільство заспокоїти не вийде, а політтехнолог Катерина Одарченко назвала такі заходи піаром.

На думку заступника директора Національного інституту стратегічних досліджень, ситуація в Санжарах показала, що владі не вистачає цивілізованості, культури. Була абсолютно провалена роз'яснювальна робота, а низка медіа тільки нагнітали істерію.

«На тлі цього і повідомлень про загибель громадян у різних куточках світу відбувається евакуація. Українці показали свій рівень емпатії. Було дуже багато принизливих висловлювань, досить брудних речей», – поділився спостереженнями експерт.

Він не виключив, що в цьому були задіяні особи, які хотіли використати цю ситуацію, щоб показати Україну, як якийсь дикий край. Однак і влада нічого не зробила для протидії, додав політолог.

На його думку, дії міністерки охорони здоров'я – перебір в умовах, коли взагалі незрозуміло, що відбувається на місцях у лікарнях, із закупівлею ліків. Іноді здається, що медреформа поставлена на паузу.

Але ситуація навіть не дивує, оскільки в кожній галузі зараз спостерігається непрофесіоналізм, зазначив він.

«Замість того, щоб займатися справами, які реально можуть убезпечити громадян від цього вірусу та від інших хвороб, в Україні вдаються до якихось дивних популістських кроків», – додав експерт.

На його думку, рішення Скалецької схоже як якийсь невдалий піар.

«Балів це не додасть ані їй, ані в загальну скарбничку влади. Якщо був намір заспокоїти громадян, то це навряд чи вийде. Заспокоїть інформація, що в Італії, наприклад, вилікували всіх хворих і повернули до нормального життя», – прокоментував Василь Яблонський.

Політтехнолог, керівник-партнер компанії SIC Group Ukrainе, Member of International association of political consultants (IAPC) Катерина Одарченко підкреслила, що ситуація з коронавірусом у цілому показала, що влада не має плану.

«Можна по-різному ставитися до міністра внутрішніх справ, але в нього є досвід, який допоміг у цій ситуації. По суті, Аваков організував відповідний шпиталь, охорону, забезпечення кадрами. Міністр інфраструктури і МОЗ чомусь поклали низку обов'язків на приватну авіакомпанію», – прокоментувала Одарченко.

За її словами, ситуація з Уханем показала відсутність можливості оперативно реагувати, у країни немає ніяких карт, планів реагування в екстрених ситуацій.

«Виходить, що люди з управлінським досвідом можуть вирішити це питання, а ті, у кого немає досвіду, не можуть. Скалецька була хорошим викладачем, але безпосередньо в управлінні подібними кризовими процесами вона не брала участі», – зауважила політтехнолог.

За словами експерта, у період, коли існує маса практичних медичних проблем, рішення Скалецької зачинитися на дві тижні з евакуйованими людьми, викликає здебільшого тільки подив.

Політтехнолог аргументувала позицію і нагадала, що за три місяці першого бюджетного періоду клініки повинні стати неприбутковими підприємствами.

«Лікарні повинні заробляти самі для себе, вони не будуть отримувати дотацій, субвенцій. Не всі клініки встигли перейти. За цією матрицею в Херсоні одну клініку потрібно закрити. Зараз добігає кінця цей період, коли міністр має переглянути бюджети, затвердити або не затвердили дотації», – розповіла Одарченко.

Коронавірус у Китаї: що потрібно знати про хворобуКоронавірус у Китаї. Усе, що потрібно знати про хворобу – симптоми, профілактика та шляхи зараження.

Вона підкреслила, що це питання стосується безпосередньо кожного громадянина вже сьогодні. Але міністр зачиняється і спілкується зі ЗМІ.

«Різниця між практиком і тим, хто займається піаром, відчутна. Людям потрібен конкретний результат. Хоча б розуміння того, що їх клініка не буде зачинена. Зараз за цією моделлю є конкретні випадки, зокрема в Херсоні, коли районну лікарню доведеться закривати», – резюмувала керівник-партнер компанії SIC Group Ukrainе, Member of International association of political consultants (IAPC).

Нагадаємо, увечері 20 лютого в селище Нові Санжари Полтавської області приїхали автобуси з громадянами, евакуйованими з китайського міста Ухань. Вони заїхали на територію медичного центру Національної гвардії України «Нові Санжари», після чого ворота санаторію закрили.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, що за вірус зараз поширився в Китаї та які його симптоми.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні 100 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: