Як паніка навколо коронавірусу вплинула на імідж України?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Володимир Воляполітичний експерт

20 лютого 45 українців і 27 іноземців, евакуйованих з Уханя, поселили на 14-денну обсервацію в медичному центрі «Нові Санжари» в Полтавській області. Місцеві жителі, дізнавшись, що евакуйованих із Китаю українців та іноземців повезуть до Нових Санжар, ще ввечері влаштували мітинг, а вранці 20 лютого перекрили дорогу та вступили в протистояння з поліцейськими. У сутичках постраждали 9 поліцейських, відкрито 5 кримінальних проваджень. Президент України Володимир Зеленський вважає, що бурхливі події 20 лютого мають політичний характер. У коментарі «Слово і Діло» керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко не виключив, що події зрежисовані та були заздалегідь підготовлені. Своєю чергою, політолог-міжнародник Володимир Воля підкреслив, що не лише в Україні була бурхлива реакція.

Михайло Дяденко допустив, що до нагнітання масової паніки були долучені чиновники, вищі посадові особи.

Також політолог зауважив, що склалося негативне сприйняття того, що відбувалося в Україні. Але не можна сказати, що світ кардинально змінить ставлення до України через ситуацію з евакуацією українців та іноземців з Уханя.

«Звичайно, у новинах, на багатьох іноземних сайтах було відображено те, що відбувається. У багатьох, напевно, реакція на евакуацію викликала щонайменше подив. Це не дає плюсів України. Але якщо цього більше не повториться, згодом все забудеться», – прокоментував Дяденко.

На його думку, не варто пов'язувати інформаційну політику держави та реакцію громадян.

Віруси та інфекції, які забрали найбільше людських життів за останні 100 роківКитайський коронавірус менш смертоносний, ніж інші вірусні захворювання, що викликали пандемію на планеті. Сумнозвісна іспанка, що вирувала на початку XX століття, забрала 5 відсотків населення планети.

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків нагадав ситуацію, коли за день до евакуації на в'їзді в санаторій «Медобори», що неподалік Тернополя, мешканці провели молебень проти розміщення в санаторії евакуйованих із Китаю українців.

«Якщо в деяких людей печерне мислення, жодна влада не допоможе. Це просто діагноз суспільству. На жаль, ми не склали іспит на зрілість», – поділився думкою Михайло Дяденко.

Політолог-міжнародник Володимир Воля звернув увагу на те, що деякі діячі піднімають хвилю з приводу того, що ситуація з евакуацією знищила імідж України в світі. Однак експерт назвав це перебільшенням.

За його словами, події, що відбулися, не прикрашають нашу країну, але кожна країна реагує по-своєму. Він зауважив, що рівень страхів перед коронавірусом у багатьох країнах Європи, Азії, Америці дуже високий.

У кожній країні є люди, які реагують по-різному, в тому числі аморально. Таких випадків було багато в сусідніх з КНР азіатських країнах, наголосив експерт.

Воля акцентував увагу на тому, що хвиля антикитайських випадів прокотилася цивілізованим Заходуом – у Франції, Італії, США та інших країнах.

«На цьому тлі те, що сталося в Україні, є лише одним із безлічі епізодів», – резюмував Володимир Воля.

«Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про ситуацію з евакуацією українців з Китаю.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, що за вірус зараз поширився в Китаї та які його симптоми.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні сто років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: