У мережі обговорюють евакуацію українців із Китаю

Читать на русском

Евакуйованих із китайського Уханя українців привезуть до санаторію в Полтавській області. Там протестують місцеві жителі. Ми зібрали, що про це думають у соцмережах.

В Україну сьогодні, 20 лютого, привезли 45 наших громадян, яких евакуювали з охопленого епідемією коронавірусу Уханя. Спеціальний літак вилетів із китайського міста вночі, вранці сів на дозаправку в аеропорту «Бориспіль» і вже прибув до кінцевої точки маршруту – Харків.

Із Харкова евакуйованих доставлять до санаторію Національної гвардії в Полтавській області (Нові Санжари), де вони будуть ізольовані на 14-денний карантин.

Водночас у Тернопільській і Львівській областях спалахнули протести через чутки про розміщення в місцевих санаторіях евакуйованих українців. Зараз такі протести проходять у Нових Санжарах: місцеві жителі заблокували дорогу, в результаті чого виникли сутички з правоохоронцями.

«Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про ситуацію з евакуацією українців із Китаю.

«Історія з евакуйованими з Уханя – це показова реакція на дії влади. У нас не вірять жодному слову чиновників, усі знають, що, якщо ті говорять, що все буде добре, майже зі стовідсотковою ймовірністю буде погано. Тотальна недовіра до влади в купі з радянським мисленням як результат призводить до такого цирку», – вважає Ігор Соловей.

«Громадяни України, які прибувають з Уханя, повинні бути прийняті і будуть прийняті в будь-якому місті України, чим би вони не були хворі – коронавірусом, лихоманкою Ебола або бубонною чумою, тому що вони українці і наші співвітчизники. Справа держави і суспільства – прийняти всіх і надати допомогу тим, кому це необхідно. На мій погляд, ізолювати від суспільства треба кожного, хто виступає проти прийому українців. Ізолювати як мінімум від поваги, тому що від совісті вони себе ізолювали самі», – написав Юрій Бутусов.

«У принципі, на місці евакуйованих я б уже просився назад до Китаю. Мало того, що над усією країною треба кружляти, дозаправляти літак і читати, як радісно тебе зустрічають. Так потім ще сиди два тижні в санаторії і чекай, коли селяни задумають провести епідзаходи 13-го століття», – написав Сергій Щербина.

«Як треба було зробити: режим секретності; військовий борт, прилетів у Гостомель, відвіз до Пущі або у Феофанію; закрив людей на карантин; вийшов президент і відзвітував, що все окей. Хто для цього потрібен? СБУ, дипломати, один чиновник від ОПУ, один чиновник від МВС, пара чиновників від МОЗ, прессекретар – не рак. І вміння не базікати», – вважає Юрій Богданов.

«Те, що зараз відбувається навколо історії з евакуйованими з Китаю українцями, це не Радянський Союз навіть, а Середньовіччя. І все це відмінно демонструє рівень нашого суспільства. Вибачте, але воно глибоко на дні», – написав Олег Барков.

«Ми всією країною впали в архаїку – нерозумно зараз робити вигляд, що цього не сталося. Сподівалися, що українська модель «слабка влада – сильне громадянське суспільство» буде працювати, але зараз вже вниз всіх тягне третя частина тріади, неназвана: «дезорієнтовані людські маси». Виявилося, що в цій ситуації люди з однаковим ентузіазмом готові будувати барикади не тільки проти Януковича або проти правосеків, але і проти здорового глузду. Досить їх потрібно пропагандувати – і ні слабка влада, ні громадянське суспільство нічого з цим не зможе зробити», – написав Андрій Діхтяренко.

Нагадаємо, у провінції Хубей у центральній частині Китаю число випадків зараження новим коронавірусом досягло 62 тисяч, 2 тисячі 29 осіб померли.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: