У Лондоні суд розгляне запит США про екстрадицію Ассанжа

Читать на русском
24 лютого, суддя королівського суду в Вулиджі почне заслуховувати аргументи юристів федеральної влади США, які хочуть віддати під суд засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа за звинуваченнями у шпигунстві.

У понеділок, 24 лютого, суддя королівського суду в Вулиджі почне заслуховувати аргументи юристів федеральної влади США, які хочуть віддати під суд засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа за звинуваченнями у шпигунстві.

Очікується, що після заслуховування вступних аргументів сторін суд оголосить перерву до травня, коли сторони представлять свої свідоцтва, інформує «Голос Америки».

Чи видадуть Ассанжа США – прогнозWikiLeaks стверджує, що Ассанжа арештували з метою екстрадиції в США. Також британський адвокат заявив, що Ассанж заарештований у зв'язку із запитом США.

Суддя винесе рішення не раніше, ніж через кілька місяців, а сторона, що програла, може подати апеляцію.

У разі якщо суди схвалять екстрадицію, останнє слово залишиться за британським урядом.

У США Ассанжу пред'явлені звинувачення з 18 пунктів у зв'язку з публікацією секретних документів. За версією обвинувачення, він вступив у змову з аналітиком військової розвідки США Челсі Меннінг з метою злому комп'ютерних систем Пентагону і публікації тисяч секретних дипломатичних депеш і військових файлів про війни в Іраку і Афганістані.

Ассанж стверджує, що він діяв як журналіст, і що документи, які просочилися, розкрили порушення з боку американських військових.

Нагадаємо, Ассанж переховувався в посольстві Еквадору в Лондоні з 2012 року, щоб уникнути екстрадиції до Швеції або Сполучених Штатів. На початку квітня він покинув посольство і відразу був заарештований.

У березні 2019 Ассанж був позбавлений всіх засобів зв'язку через порушення письмового зобов'язання від 2017 року не поширювати повідомлення, які передбачали б втручання у відносини з іншими державами. Він поширив заяву про невинність Росії в справі Скрипаля.

Пізніше Еквадор почав переговори з британським урядом про видачу Ассанжа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: