Прокуратура Швеції закрила справу проти Ассанжа

Читать на русском
Прокуратура Швеції ухвалила рішення про припинення розслідування про зґвалтування і сексуальні домагання, порушеного щодо засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа.

Прокуратура Швеції ухвалила рішення про припинення розслідування про зґвалтування і сексуальні домагання, порушеного щодо засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє AFP у вівторок, 19 листопада.

Раніше повідомлялося, що шведський суд відмовився заарештовувати Ассанжа заочно.

Нагадаємо, Джуліан Ассанж засім років переховування в посольстві Еквадору у Великій Британії був затриманий британськими поліцейськими. Його взяли під варту в центральній поліцейській дільниці Лондона.

Ассанж проживав у посольстві Еквадору з 2012 року. Він не міг вийти за його територію, оскільки зовні йому загрожував негайний арешт за відмову з'явитися до суду в 2012 році. Крім того, видачі Ассанжа домагався Вашингтон, де проти нього було порушено справу про розголошення секретних матеріалів держдепартаменту.

У березні Ассанж був позбавлений всіх засобів зв'язку через порушення письмового зобов'язання від 2017 року не поширювати повідомлення, які припускали б втручання у відносини з іншими державами. Він поширив заяву про невинність Росії у «справі Скрипаля». Пізніше Еквадор почав переговори з британським урядом про видачу Ассанжа.

Парламент Великої Британії запропонував екстрадувати Ассанжа до Швеції.

Лондонський королівський суд району Сазерк 1 травня засудив засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до 50 тижнів в'язниці за порушення правила виходу під заставу.

Влада Швеції з 2010 року розслідувала справу, порушену після того, як декілька жінок звинуватили Ассанжа в сексуальних домаганнях. У травні 2017 року справу закрили, але за два роки – після затримання Ассанжа у Великій Британії – розслідування поновили. У червні 2019 року Швеція оголосила, що не стане домагатися екстрадиції Ассанжа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: