Стало відомо, що запропонував змінити Зеленський у законі зі скандальною тютюновою поправкою

Читать на русском
У Раді з'явилися пропозиції президента України до закону зі скандальною тютюнової поправкою, яку парламент ухвалив в інтересах нардепа Андрія Холодова.

На сайті Верховної ради з'явилися пропозиції президента України Володимира Зеленського щодо закону для торговців сигаретами, на який він раніше наклав вето.

Йдеться про законопроєкт №1049 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», який у ЗМІ називають «маржа Холодова».

Як повідомляється на сайті Ради, основна критика з боку Зеленського стосувалася все тієї ж скандальної поправки (пункт 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» закону). Президент назвав її антиконституційною і запропонував прибрати.

Дев’ятий місяць роботи ОПУ: як команда Зеленського виконує обіцянкиПеред звільненням Андрій Богдан встиг виконати 3 обіцянки, а новоназначений Андрій Єрмак дав одразу 5 обіцянок.

«Запропоновані п. 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» закону не відповідають Конституції України, Господарському кодексу, Закону «Про ціни і ціноутворення», а тому не можуть бути підтримані. Тому пропоную п. 2 розділу II Закону виключити», – йдеться в пропозиціях Зеленського.

Нагадаємо, поправка з'явилася в законопроекті №1049 лише за день до його ухвалення - 3 жовтня 2019 року.

Вона містить норму про встановлення фіксованої маржі для оптових і роздрібних торговців тютюновими виробами на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни за пачку. Її досить критично сприйняли бізнес-асоціації та найбільші виробники сигарет.

Пізніше з'ясувалося, що поправку прийняли в інтересах заступника голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Андрія Холодова (нардепа від «Слуги народу»), який частково контролює велику мережу роздрібного продажу сигарет.

У грудні 2019 року НАБУ відкрило щодо Холодова кримінальне провадження за підозрою в перевищенні владних повноважень.

19 лютого 2020 року Зеленський наклав на закон право вето і повернув його до парламенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: