Зеленський ветував закон для торговців сигаретами зі скандальною поправкою

Читать на русском
Президент України не став підписувати закон про введення єдиного рахунку для сплати податків, в якому Рада прийняла скандальну тютюнову правку в інтересах нардепа Андрія Холодова.

Президент Володимир Зеленський повернув без підпису закон №1049 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Про це повідомляється на сайті Ради в середу, 19 лютого.

Як зазначено в описі до документа, даний законопроєкт парламент ухвалив 4 жовтня 2019 року, однак президент повернув його зі своїми пропозиціями.

При цьому текст пропозицій поки відсутній.

Дороге задоволення: за 6 років пачка сигарет подорожчала з 11 до 40 гривеньЗа ціною пачки сигарет можна купити майже 400 г м’якого сиру чи понад 6 кг моркви. Незважаючи на дорожнечу тютюнових виробів, в Україні курить 26 відсотків населення.

Нагадаємо, законопроєкт №1049 (більш відомий в ЗМІ як «маржа Холодова») виявився на слуху через скандальну поправку ще в жовтні 2019 року.

Він містив норму про встановлення фіксованої маржі для оптових і роздрібних торговців тютюновими виробами на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни за пачку. Її досить критично сприйняли бізнес-асоціації та найбільші виробники сигарет.

Пізніше з'ясувалося, що поправку прийняли в інтересах заступника голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Андрія Холодова (нардепа від «Слуги народу»), який частково контролює велику мережу роздрібного продажу сигарет.

У грудні 2019 року НАБУ відкрило щодо Холодова кримінальне провадження за підозрою в перевищенні владних повноважень.

ВР спробувала скасувати рішення про прийняття законопроєкту №1049 в цілому, проте їй не вистачило голосів. У лютому 2020-го документ направили на підпис президенту.

Раніше повідомлялося, що Кабмін вирішив впорядкувати обіг електронних сигарет.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: