Справа ЛБТЗ: Верховний суд поставив крапку в позові НАБУ

Читать на русском
Верховний суд відмовив Національному бюро в касації на рішення судів двох інстанцій про відмову в задоволенні позову.

Верховний суд залишив без задоволення скаргу Національного антикорупційного бюро на рішення судів двох інстанцій про відмову у визнанні недійсним договору купівлі двигунів фірмою «Булет Лайн» у компанії «Суфрієр», який був предметом розслідування справи Львівського бронетанкового заводу.

Таке рішення ще 1 жовтня 2019 року ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, ТОВ «Булет Лайн» за 15,5 мільйона гривень купило в компанії «Суфрієр» 40 двигунів, які не були новими, а вжитими. Пізніше «Булет Лайн» перепродало ці ж двигуни Львівському бронетанковому заводу за 28,56 млн грн. Своєю чергою, НАБУ в позові вказало, що договір між «Булет Лайн» і компанією «Суфрієр» не відповідає положенням ч.ч. 2, 3 ст. 203 Цивільного кодексу України. Також у документі зазначено, що договір з боку компанії «Суфрієр» був підписаний його директором Ольгою Цьовки, однак почеркознавча експертиза встановила, що підпис було підроблено.

Отже, як відзначило НАБУ, зважаючи на те, що експертизою підтверджено факт підробки підпису керівника компанії «Суфрієр», договір підлягає визнанню недійсним. Крім того, у Національному бюро зазначили, що компанія «Суфрієр» не була власником зазначених двигунів, що підтверджується показаннями свідків, допитаних детективами у справі ЛБТЗ.

Вивчивши позов, суддя відмовив у його задоволенні. Суд дійшов висновку, що НАБУ не доведено суду належними і допустимими доказами наявності обставин, які є підставами для визнання недійсним зазначеного договору. Також відмовив НАБУ в апеляції на це рішення Північний апеляційний госпсуд. Тому Бюро подало касацію. Однак Верховний суд теж відмовив НАБУ. На думку колегії, з матеріалів справи не вдається можливим встановити, що це саме ті двигуни, які Міноборони продало на користь корпорації «Укрінмаш».

Нагадаємо, суд призначив до розгляду в суті справу ЛБТЗ. Також підозрюваного НАБУ директора ЛБТЗ Романа Тимківа звільнили з посади. Раніше обвинувачені в справі ЛБТЗ хотіли відвести заступника керівника САП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: