Скільки держслужбовців припадає на душу населення в країнах світу

Читать на русском

У Кабміні планують скорочення державних службовців на 8%, зокрема чиновників Держаудиту та Держстату. Загалом звільнити мають 18 тис. 449 чиновників здебільшого в районних державних адміністраціях. «Слово і Діло» пропонує подивитись, скільки держслужбовців працює в країнах світу та як кількість чиновників розподіляється на душу населення в різних державах.

Найбільше чиновників у Китаї – 7 млн держслужбовців на 1 млрд 433 млн 783 тис. 686 осіб. Один бюджетник припадає на 205 китайців.

У Російській Федерації 2,4 млн чиновників обслуговують 145 млн 872 тис. 256 росіян. Виходить по одному на кожних 60 громадян.

Більше навантаження в американських держслужбовців, де загалом 2,1 млн чиновників працює на майже 330 млн громадян Сполучених Штатів. У середньому один бюджетник на майже 157 американців.

У Німеччині пропорція ще більша – майже 508 тис. держслужбовців встигають обслуговувати понад 83 млн німців. На кожного чиновника припадає 165 громадян Німеччини.

Велика Британія оплачує роботу 431 тис. держслужбовців, які обслуговують понад 67 млн жителів Сполученого Королівства. На одного чиновника припадає майже 157 людей.

Схожа ситуація в сусідній з Британією Франції – 486 тис. держслужбовців на понад 65 млн французів. По одному бюрократу на 134 мешканця Франції.

В Україні понад 244 тис. працівників бюджетної сфери. Якщо відштовхуватись не від останнього пробного перепису Кабміну, а від попередніх даних Держстату, то в Україні населення становить 41 млн 868 тис 299 осіб. Тоді в нас на одного чиновника припадає 171 українець.

Більше тільки в Білорусі, де один держслужбовець має встигати працювати із майже 256 білорусами та Казахстані – один чиновник на 188 громадян цієї країни.

У Литві та Естонії державні онлайн-сервіси почали розвиватися набагато раніше, ніж в інших країнах. Ці країни одні з перших у світі відмовилися від паперового документообігу, а в Естонії навіть запровадили електронне голосування.

Зараз у Литві працює лише 60 тис. держслужбовців на 2,7 млн населення (один чиновник на 46 литовців), а в Естонії за бюджетні кошти працює трохи більше 25 тис. людей на 1,3 млн населення (один держслужбовець на 52 естонці).

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» підрахувало, скільки депутатів у парламентах різних країн світу та яку кількість людей представляє один парламентар.

Також ми подивились, скільки жінок-депутатів у різних парламентах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: