Єрмак очолив ОПУ: як це вплине на переговорний процес щодо Донбасу

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Володимир Воляполітичний експерт

У вівторок, 11 лютого, президент України Володимир Зеленський призначив керівником свого Офісу Андрія Єрмака, звільнивши перед цим Андрія Богдана. У ролі помічника президента Єрмак займався обміном утримуваними особами між Україною і РФ, зокрема їздив до РФ за українцями у вересні. У коментарі «Слово і Діло» політолог, керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко припустив, що Андрію Єрмаку буде непросто виконувати функції держуправління і займатися питанням Донбасу. У свою чергу, політолог-міжнародник Володимир Воля не виключив, що за деякий час у президента може з'явитися новий помічник, відповідальний за питання врегулювання.

За словами керівника Фонду «Українська політика», для Андрія Єрмака призначення на нову посаду – посилення в команді президента, хоча він і раніше грав вагому роль. Експерт окреслив, що Єрмак фактично формував політику Офісу президента щодо зовнішньополітичного вектора, був відповідальний за переговори з Дмитром Козаком.

«Вагомість і вплив Андрія Єрмака були високі. Однак зараз ситуація непроста. Складність у тому, що Єрмаку доведеться брати на себе і організаційні функції, керувати головами обласних адміністрацій, просувати інтереси Зеленського через ВР, домовлятися з депутатами, підтримувати порядок усередині президентської політичної сили», – наголосив Кость Богдаренко.

Водночас політолог висловив надію на те, що Андрій Єрмак впорається з новою роллю. Політолог звернув увагу, що Андрій Єрмак, будучи в команді президента, прагнув підвищення і для нього призначення не було несподіванкою.

«Ймовірно, якщо людина хотіла цього, то розраховувала свої сили, була готова до цього», – додав Бондаренко.

Керівник Фонду «Українська політика» зауважив, що призначення Єрмака не змінить ні політичного курсу країни, ні тим більше позицій України щодо Донбасу.

На його думку, призначення Єрмака – це посилення рівня переговірника з української сторони.

«Так, в Кремлі також призначили нового куратора, але не варто шукати паралелі. Сурков практично рік не відповідає за український напрям. Ротація в ОПУ – зміна одного політика на іншого», – підкреслив Бондаренко.

Політолог-міжнародник Володимир Воля пояснив, що призначення Єрмака на нову посаду не є «пасом Кремлю». Це не означає пом'якшення позиції України щодо невигідних для неї положень Мінських угод.

На думку експерта, незалежно від того, на якій посаді у владі перебуває Єрмак, у Верховній раді відсутня і буде відсутньою конституційна більшість для реалізації особливостей самоврядування в тому форматі, як це бачать у РФ.

Як часто президенти України змінювали керівників своїх адміністраційУ Кравчука був один незмінний секретар, а за Ющенка в Адміністрації президента України змінилось чотири очільники.

Тому експерт переконаний, що призначення Єрмака на посаду керівника ОПУ не принесе змін для переговорного процесу щодо врегулювання ситуації на сході України.

Однак Воля не виключив, що оскільки Єрмак, крім питань Донбасу, а можливо і замість, став відповідальним за всі напрями роботи президентської канцелярії, Зеленський може призначити нового помічника з питань Донбасу.

Додамо, президент України Володимир Зеленський підтвердив, що в його команді є конфлікти, які заважають працювати. Президент підкреслив, що через них йому доведеться розлучатися зі співробітниками, але прізвищ не назвав.

Як часто президенти України міняли керівників своїх адміністрацій – за посиланням.

«Слово і Діло» з'ясувало, що Богдан на посаді керівника ОПУ виконав дві третини обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: