Як земельна реформа вплине на українців і чи будуть соціальні конфлікти?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

6 лютого Верховна рада розглядала законопроект № 2178-10 про обіг земель сільгосппризначення. Під Офісом президента і радою проходили акції протесту. Напруженою ситуація була і в сесійній залі – одні блокували трибуну, інші хотіли продовжити роботу до 20:00, щоб ухвалити законопроект у другому читанні. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Горбенко припустив, що допоки не буде поставлена крапка в питанні землі, хвилювання триватимуть, при тому, найімовірніше, штучного характеру.

«Минулі мітинги показали, як добре вміють розмахувати ногами селяни. Тепер чудово розуміємо, хто вони – селяни, які вийшли захищати українську землю. Є лобіювання окремих груп, які працюють за старою схемою, за допомогою «тітушок» і квазідемократичних технологій», – прокоментував Андрій Горбенко.

На його думку, конфлікти і соціально-суспільна напруга буде доки, доти влада не схвалить остаточне рішення: або проголосує, або провалить голосування.

Експерт підкреслив, що для українців земельне питання дійсно чутливе. Україна не так давно стала урбанізованою країною, але тривалий час була аграрною, аграрна ментальність залишилася.

Політолог звернув увагу, що в суспільстві досі є якась сакралізація землі.

«Це з розряду: як можна продавати «Мати-Землю»? Ніхто ж свою матір не продає. Поки це викликає емоції, які не дають більшості людей, судячи із соцопитувань упевненості в тому, що потрібно відкривати ринок землі. Хоча потрібно розуміти, що в суспільства немає раціонального розуміння цього питання, є емоції», – проаналізував Горбенко.

Однак експерт переконаний, що відкривати ринок землі рано чи пізно доведеться. У цілому для економіки та для тих, у кого є паї, це додаткові можливості.

Політолог пояснив, що громадяни, у яких немає паїв, не відчують змін. Можливо, побачать більш дешеві кредити на іпотеку або більш дешеві продукти, але навряд чи пов'яжуть це з ринком землі.

Андрій Горбенко розповів, що, за різними підрахунками, власник паю щорічно втрачає близько 10 пенсій. Ринок повинен визначити ціну гектара, але умовно, якщо 200 тисяч гривень за кілька гектарів покласти на депозит під відсотки, виходить чималенька сума грошей, більша за мінімальну пенсію.

«Відчують ефект ті, у кого є паї, і хтось, можливо, отримає якийсь грошовий ресурс і зможе поліпшити добробут. Але скільки людей із паями? Їх не більшість, слід визнати», – додав він.

З іншого боку, потрібно розуміти, що економічного зсуву в країні не буде, поки не відкриють ринок землі, а це вже питання, яке стосується всіх, вказав політолог.

Андрій Горбенко роз'яснив, що земля – великий поштовх для фінансової та банківської системи, оскільки це гарне заставне майно. На відміну від квартир, машин, заводів земля не дешевшає.

Політолог зауважив, що відкриття ринку землі – можливість для українського фермера отримати дешеві кредити.

«Дорогий кредит тоді, коли є ризик того, що його можуть не повернути або не зможуть реалізувати заставне майно. У земельному питанні це не працює. Навіть якщо кредитор не повертає грошей, банку буде досить просто реалізувати землю», – продовжив експерт.

Ринок землі: вартість гектара в країнах Європи та Північної АмерикиРинок землі планують відкрити в Україні. Мінекономіки назвало приблизну вартість гектара, Слово і Діло вивчило досвід інших країн.

Тому для українських фермерів є шанс на дешеві кредити, а значить, можливість стати більш технологічними та прибутковими, наполіг він.

На його думку, якщо Україні взяти приклад розвинених країн і підійти технологічно до питання, то земля буде на вагу золота.

«Якщо постійно сіяти кукурудзу, земля нічого коштувати не буде. Зараз грошей на розвиток немає, але запуск ринку може змінити ситуацію», – додав політолог.

Андрій Горбенко також пояснив, що запуск ринку землі позитивно вплине на фінансову систему України.

«Хороші кредити, грубо кажучи, передають як цінні папери, з'являється більше коштів, країна може жити за сучасними стандартами в сенсі розвитку фінансового ринку. Природно, що на житті українців це відіб'ється», – наголосив Горбенко.

Політолог переконаний, що рано чи пізно українці прийдуть до того, що потрібно відкривати ринок землі, це питання часу.

На думку експерта, у Зеленського зараз є можливість дати поштовх економіці, який дійсно може привести до зростання, що в загальному сприятливо позначиться на житті кожного.

Однак соціологія показує певну напругу в суспільстві, на чому гратимуть противники, зауважив він.

Експерт наголосив, що для окремих груп вигідніше за копійки орендувати землю, у зв'язку з чим триватиме напруга.

«Однак, коли крапку поставлять, усі швидко підуть ділити пиріг. Навіть ті, хто нібито проти, зрозуміють, що поки вони будуть чинити опір, наприклад, скасовувати закон, ресурс буде продаватися. Тому нинішнє протистояння – традиційна форма торгів за те, яким буде закон. Це не соціальне обурення на кшталт Майдану», – прокоментував Андрій Горбенко.

Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв, що в 2019 році буде вирішено питання про зняття мораторію на землю, якщо у вересні вже буде сформовано уряд, але провалив обіцянку.

Також читайте, яка вартість гектара в країнах Європи і Північної Америки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: