Назвали суму газового контракту України з Росією

Читать на русском
Газпром платитиме НАК Нафтогаз за транзит російського газу до Європи в 2020 році щонайменше на 2 відсотки більше, ніж торік.

«Газпром» платитиме НАК «Нафтогаз» за транзит російського газу до Європи в 2020 році щонайменше на 2% більше, ніж торік.

Про це пише РБК з посиланням на проєкт договору, укладеного між «Нафтогазом» і «Газпромом».

За даними видання, з 1 січня транзит російського газу через Україну до Європи подорожчав на 1,9%. Отже, за транзит 225 мільярдів кубічних метрів «Нафтогаз» зможе заробити щонайменше 7,13 мільярдів доларів.

Джерело, близьке до «Газпрому», зазначило, що в новому контракті підсумковий тариф на прокачування газу через Україну зріс, але знизилися обсяги. Зокрема, у 2019-му «Газпром» прокачав через територію України близько 90 млрд куб. м, тобто майже в 1,5 рази більше від поточного плану.

Крім того, якщо російська компанія вирішить збільшувати газопостачання в Європу через Україну, то компанії доведеться бронювати додаткові потужності в українській ГТС. Для цього в договорі встановлені підвищувальні коефіцієнти за транзит: бронювання додаткових потужностей на квартал буде коштувати в 1,1 раза дорожче за звичайну ставку, на місяць - в 1,2 раза, на добу - в 1,45 раза. Максимальне зростання ставки може досягати 45%.

Якщо в сторін виникнуть суперечки, то ці питання будуть вирішуватися в Міжнародній торговій палаті в Цюріху, проте контракт регулюється шведським матеріальним правом.

Раніше повідомлялося, що з початку дії нового транзитного контракту з 1 січня Росія прокачала через українську ГТС 2 млрд кубометрів газу, заплативши за транспортування вдвічі більшого обсягу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: