Які кадрові перестановки обіцяла нова влада

Читать на русском
Кадрові перестановки вже плануються у відносно новому Кабміні. Крім того, незабаром з'явиться новий глава Укрзалізниці.

Не встигли українці звикнути до нового складу уряду, як уже один з міністрів – Олена Бабак – готується «на вихід». Днями Кабмін погодив звільнення глави «Укрзалізниці» Євгена Кравцова, президент Володимир Зеленський недавно звільнив із посади кількох керівників обласних адміністрацій. І це тільки початок тих масштабних кадрових перестановок, які обіцяла нова влада. Детальніше про ці обіцянки – в огляді «Слово і Діло».

Володимир Зеленський активно роздавав «кадрові» обіцянки ще в статусі кандидата в президенти. У день виборів Зеленський пообіцяв, що першими кадровими рішеннями буде призначення «нових людей». Через місяць, у день інавгурації, він призначив керівництво Офісу президента і своїх помічників. Керівником ОПУ став Андрій Богдан, який обіймав посади заступника міністра юстиції (в уряді Юлії Тимошенко) і уповноваженого з питань антикорупційної політики (в уряді Миколи Азарова). Також Руслан Рябошапка тоді був призначений одним із заступників керівника ОПУ при тому, що раніше він був заступником міністра юстиції в уряді Арсенія Яценюка. У цілому люди «зовсім нові», а обіцянка провалена.

Також Зеленський обіцяв, що будуть призначені нові глави правоохоронних органів. Однак міністром внутрішніх справ знову був призначений Арсен Аваков, а деякі обласні відділення поліції очолили люди, які раніше обіймали аналогічні посади в інших регіонах.

Виконав Зеленський обіцянки про звільнення глави «Укртрансбезпеки» Михайла Ноняка і призначення уповноваженого з питань волонтерів. Точно, за словами глави держави, не отримає жодної посади Валерій Хорошковський (який, як виявилося, безкоштовно консультує Державну митну службу). Подивимося, чи дотримає Зеленський свого слова до кінця каденції. Є в президента обіцянка звільнити будь-кого зі своєї команди в разі порушення закону.

Під час пресмарафону Зеленський пригрозив, що звільнятиме голів обласних адміністрацій, якщо вони не виконуватимуть рішення нарад з президентом. І ось голови Закарпатської та Львівської ОДА вже попрощалися зі своїми посадами. «Ми говорили про те, що будемо оцінювати наприкінці цього року роботу кожного. Я вкотре хочу подякувати всім, подякувати головам ОДА. Я вирішив їх звільнити не тому, що вони люди недосвідчені або нечисті на руку, як то кажуть, а тому, що в цих двох областях ми не побачили жодного результату», – пояснив Зеленський.

У середині січня Зеленський пообіцяв звільнити Віталія Кличка з посади голови Київської міської адміністрації. Нагадаємо, що їх конфлікт тягнеться з минулого року. Схожу обіцянку давав глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія: «Точно Кличко не буде, як глави КМДА. Я думаю і на виборах народ продемонструє результат підтримки Кличка як мера, а як КМДА – Зеленський не має морального права залишати його на тій позиції».

Новий міністр розвитку громад і територій (замість Олени Бабак) – це буде не єдина зміна в складі Кабінету міністрів, запевнив прем'єр Олексій Гончарук. Він також планує ввести посаду віцепрем'єра розвитку громад і територій.

За кілька днів після свого призначення Гончарук пообіцяв оперативно звільнити «неефективних» і «політизованих» державних менеджерів, «які були пов'язані з минулими політичними силами впливу, які працювали на свої інтереси, а не державні». У вересні Кабінет міністрів звільнив керівників відразу декількох структур: «Укравтодору», Державної архітектурно-будівельної інспекції, Державного архіву, Національного агентства з питань держслужби, Держагентства з питань електронного урядування, «Укртрансбезпеки», Державного агентства резерву. Крім того, як і обіцяв прем'єр, змінилося керівництво Фонду державного майна (новим главою став Дмитро Сенниченко) і керівництво Держгеокадастру (новий глава – Денис Башлик).

Поки ще не виконав Гончарук обіцянку призначити керівників у регіональні осередки Держгеокадастру. 8 січня тільки стартували перші конкурси на ці посади. Ще наприкінці серпня прем'єр обіцяв ухвалити нові кадрові рішення щодо «Укрзалізниці». Кабінет міністрів звільнив Євгена Кравцова з посади голови компанії, щоправда, Кравцов, подавав заяву за власним бажанням.

Також прем'єр-міністр обіцяв за підсумками опалювального сезону 2019-2020 рр звільнити керівників ТЕЦ, які допустили нарощування боргів. І судячи з останніх новин від «Нафтогазу», Гончаруку доведеться це зробити: у компанії заявили, що вже з 1 лютого через борги можуть виникнути проблеми з опаленням в Одесі, Кривому Розі, Дніпрі, Щасті, Полтаві, Харкові, Сумах та інших містах. Під самим главою «Нафтогазу» Андрієм Коболєвим крісло теж хитається: міністр енергетики Олексій Оржель у грудні обіцяв призначити нового керівника (заодно і в «Укренерго»).

Зеленський обіцяє не призначати Хорошковського на жодну посаду, а Андрій Богдан – Андрія Портнова. «Це було б неправильне політичне рішення, ми не можемо собі цього дозволити. Я теж проти, і не буду підставляти президента», – сказав керівник Офісу президента.

Нагадаємо, у парламенті назвали терміни призначення нового директора Державного бюро розслідувань.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово и Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: