Закон не дає можливості оскаржити призначення адвоката Януковича на посаду заступника ДБР

Читать на русском
Директор ДБР має право одноосібно призначати своїх заступників, чим скористалася Венедиктова. Тепер громадськість шукає альтернативні кандидатури на конкурс з обрання директора ДБР.

Для оскарження конкурсу на посаду заступників ДБР немає юридичних підстав. Про це «Слово і Діло» сказала нардепка VIII скликання та правниця Олена Сотник, яка брала участь у конкурсі. За його результатами одним із заступників директора бюро розслідувань став колишній адвокат Януковича Олександр Бабіков, проти призначення якого виступають родичі Небесної сотні.

За словами Олени Сотник, якщо раніше керівника ДБР і його заступників призначали за результатами конкурсу, то після змін до закону «Про ДБР», який набув чинності наприкінці 2019 року, директор ДБР сам призначає собі заступників і визначає їхні обов'язки.

«Процедура проведення конкурсу фактично повністю передана на розсуд директора ДБР. Закон не надає жодних вимог, я думаю, це було навмисно продумано. На превеликий жаль, вимагати дотримання якогось порядку та процедури можна тільки під час конкурсу на посаду директора ДБР», – зазначила Олена Сотник.

Щодо конкурсу на обрання заступників директора ДБР, то, за словами Сотник, де-факто це просто призначення тих людей, яких хотіла бачити на цих посадах виконувачка обов’язків директора ДБР.

Рада ухвалила закон про перезавантаження ДБР: як голосували нардепиВерховна рада ухвалила закон про перезавантаження ДБР. Він також дозволить продовжити розслідування у справах Майдану.

«У законі ви не знайдете чітких формулювань, щоб можна було дійсно щось оскаржити, навіть з точки зору прозорості чи інформування», – уточнила вона.

Щодо перспектив судового оскарження в подібних ситуаціях Олена Сотник зауважила, що її колеги вже три роки оскаржують результати попереднього конкурсу на директора ДБР, коли ще були чітко встановлені вимоги до конкурсу.

«Який сенс мені звертатися до наших судів, оскаржувати там по три, а то й більше років? За цей час може знову змінитися керівництво, а може навіть вже й не буде самого бюро розслідування, а я буду продовжувати оскаржувати», – зазначила Сотник, додавши, що в українських судах зараз складно добитися хоча б мінімальної гарантії об’єктивності.

Оскільки в ситуації із призначенням Бабікова немає юридичних перспектив його відсторонення від посади, залишається покладатися тільки на громадськість.

«Але бачите, що відбувається – родини Небесної сотні прямо заявляють про прямий конфлікт інтересів у одного з заступників – у пана Бабікова, а пані Венедіктова виходить і публічно на всю країну каже, що вони проплачені маніпулятори», – сказала Олена Сотник, додавши, що виконувачка обов’язків директора ДБР зустрічалася із родичами загиблих на Майдані, які надали їй всі процесуальні документи про те, що Бабіков виступав захисником Януковича в тих справах, які зараз будуть розслідуватися Бюро державних розслідувань.

«Однак для Венедиктової це не було підставою. Вона вийшла того ж дня і оголосила, що підписала всі накази про призначення», – сказала Олена Сотник.

За її словами, попереду ще конкурс на посаду голови ДБР і активісти обговорюють з правозахисними організаціями кандидатури тих, хто міг би бути альтернативною кандидатурою, яку б суспільство підтримувало з точки зору прозорості і неполітизованості. Поки що прізвища ймовірних кандидатів не розголошуються.

Раніше «Слово і Діло» розбиралося з юристом, чи були порушення під час конкурсу на посади заступників ДБР та хто може оскаржити його результати.

Також ми писали, чому не пройшов конституційний контроль законопроект Зеленського про зміни до Конституції, які передбачають призначення очільників ДБР та НАБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: