51% українців вважають, що влада провалила реформи. Чим це обернеться?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Українці вважають першочерговими реформами в країні антикорупційну, далі – реформу охорони здоров'я і пенсійну. При цьому 51% громадян відзначають, що владі не вдалося реалізувати жодної реформи, які вона намагалася впровадити. Про це свідчать результати опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з центром Разумкова з 6 до 11 грудня 2019 року. У коментарі «Слово і Діло» політолог, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко звернув увагу, що переважно з реформаторськими ініціативами виступає президент, але процес гальмують уряд і парламент.

Політолог також прокоментував, що владі варто замислитися над тим, що вже протягом п'яти років пріоритетність реформ серед українців залишається стабільною. На його думку, це говорить про те, що насамперед усе впирається в розвиток економіки, адже реалізація цих реформ вимагає витрат із бюджету, а значить, його потрібно чимось наповнювати.

Ігор Петренко зауважив, що ініціативи президента спрямовані на те, щоб спробувати відкрити ринки, вивести бізнес із тіні. Наприклад, легалізація грального бізнесу або земельна реформа.

Восьмий місяць роботи Офісу президента: як команда Зеленського виконує обіцянкиЗ початку роботи ОПУ його керівництво дало 59 обіцянок. Протягом восьмого місяця Юлія Ковалів дала дві нові обіцянки щодо транзиту газу.

«Запуск ринку землі покликаний привернути більше інвестицій, що дасть поштовх для розвитку економіки», – додав експерт МЦПД.

Однак, на думку політолога, на шляху реалізації реформ влада стикається з низкою проблем, що і призводить до невтішних результатів у соцопитуваннях.

За словами Петренка, влада обрала кулуарний підхід до змісту різних законопроектів за конкретними реформами.

«Немає нормальної комунікації з громадянським суспільством і зацікавленими особами, інституціями, не ведеться роз'яснювальної роботи з приводу того, які кроки роблять та що буде в результаті. Як будуть підвищувати зарплати вчителям до 4 тисяч доларів, що передбачає земельна реформа? У результаті, не розуміючи, що та як роблять, до чого це веде, навіть зацікавлені гравці виступають гальмом. Згодом відсутність інформації породжує в людей побоювання й недовіру», – прокоментував Ігор Петренко результати соцопитування.

Експерт МЦПД зауважив, що влада могла би уникнути зайвого політиканства, розхитування ситуації і незадовільної оцінки з боку суспільства, якби була проведена вищезазначена робота належним чином.

Ігор Петренко підкреслив, що здебільшого це завдання уряду, яке, маючи ініціативи президента, на тлі монобольшості та високих рейтингів Зеленського могло б реалізовувати реформи.

«На поточному етапі здається, що вони займаються іншими речами. Суспільство не бачить реальних результатів, що може негативно позначитися як на рейтингах уряду, так і президента», – поділився думками експерт.

Політолог констатував, що перша половина 2020 року – завершення «медового місяця», суспільство чекає на результати.

Петренко звернув увагу, що уряд вже не справляється і не вклався в раніше поставлені дедлайни за ініціативами, які були визначені ОПУ. Така ситуація обернеться для всіх втратою довіри і рейтингів.

Експерт припустив, що якщо протягом першого півроку 2020-го не буде реальних результатів, то рейтинг «Слуги народу», уряду почне знижуватися.

«У Зеленського поки що рейтинги тримаються, оскільки він намагається щось пропонувати, ініціювати. Суспільство це бачить. Але суть у тому, що все залежить від виконавців. Виконавці поки не справляються із завданнями. Відсутність результату так чи інакше влуччить і по президенту», – прокоментував експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.

«Слово і Діло» вирішило зібрати «вічні» обіцянки політиків, які ніяк не можуть виконати.

Також ми пропонуємо подивитися на найдорожчі обіцянки української влади.

Підсумки другої сесії Ради в цифрах і фактах – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: