Випробувальний термін не закінчений: чи піде Аваков і чого очікувати від міністра

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Олексій Якубінполітолог

Однією з умов для звільнення глави МВС Арсена Авакова може стати провал у розслідуванні справ про вбивство Павла Шеремета і Аміни Окуєвої, повідомив голова комітету Верховної ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський. «Випробувальний термін Авакова не закінчений. До його діяльності на сьогодні дуже пильна увага», – повідомив він. На питання журналіста, довів чи ні міністр свою відданість і лояльність новій команді в розслідуванні справ про вбивство Шеремета і Окуєвої, він зазначив, що вони викликають найбільше запитань у плані успішності їх розкриття. У коментарі «Слово і Діло» політолог Володимир Цибулько висловив сумніви з приводу можливої відставки Авакова найближчим часом.

Політолог підкреслив, що, по-перше, комітет може тільки рекомендувати, а не звільнити. По-друге, на його думку, це більше схоже на якісь внутрішні ігри в комітеті.

«Усі розуміють, що якість правоохоронних органів бажає кращого. У цій ситуації потрібно хоча би давати якісь інформаційні приводи, створювати видимість того, що влада контролює ситуацію, Аваков підзвітний парламенту», – пояснив політолог.

Володимир Цибулько наголосив, що Арсен Аваков вважається одним із головних спонсорів перемоги Зеленського.

«Його позиції захищені краще, ніж будь-якого депутата зі «Слуги народу». Відставка малоймовірна, є страховка», – зауважив експерт.

Політолог Олексій Якубін не настільки однозначної думки і звернув увагу, що в партії «Слуга народу» хоча і є люди, пов'язані з Аваковим, але в оточенні президента є противники міністра.

За словами експерта, прибрати Авакова досить складно, оскільки останніми роками він отримав величезний вплив не тільки на систему МВС.

«До того ж, зіграло свою роль те, що Аваков зміг стати спритним політичним комбінатором. Щодо президентських виборів, він постарався зробити їх максимально прозорими. Він нікому не підігравав. МВС було нейтральним гравцем», – висловив думку Олексій Якубін.

Водночас політолог додав, що суперечливу роль відіграє імідж Авакова, оскільки для правоохоронної системи в нього токсичний образ.

Експерт припустив, що в ОПУ намагатимуться послабити вплив Авакова, а міністр залежно від ситуації може вести свою гру в Кабміні.

Гарант Арсена Авакова. Колонка Леоніда ШвецяВолодимир Зеленський однозначно прив'язав себе до сторони обвинувачення у справі про вбивство Павла Шеремета.

«Якщо рейтинги Зеленського впадуть, то завдяки своїй досвідченості та зв'язкам Аваков може вести власну гру. Поки в президента є підтримка, Авакову важливо зберегти себе. Адже немає нічого більш постійного, ніж тимчасове», – прокоментував Олексій Якубін.

Нагадаємо, Арсен Аваков двічі поспіль ставав найбільш високооплачуваним міністром в уряді.

Також «Слово і Діло» пропонує подивитися, які аргументи наводять обидві сторони в справі про вбивство Павла Шеремета.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: