Справа про вбивство Павла Шеремета: аргументи захисту та звинувачення

Читать на русском

Від моменту затримання підозрюваних у вбивстві відомого журналіста Павла Шеремета було багато питань до слідства, хоча й сторона захисту поводить себе доволі емоційно. Крапку в цій справі має поставити суд, якщо кримінальне провадження не розвалиться ще на етапі слідства. «Слово і Діло» пропонує подивитись, які аргументи наводять обидві сторони.

Журналіста Павла Шеремета вбили зранку 20 липня 2016 року в центрі Києва, коли він їхав на ранковий ефір. Авто, яким керував Шеремет, підірвали в мить, коли іномарка стояла на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка. Унаслідок поранень журналіст помер.

Слідство тривало понад три роки і розглядало 4 версії убивства Шеремета: неприязні стосунки, професійна діяльність, дестабілізація ситуації в країні та замах на цивільну дружину Шеремета, керівницю «Української правди» Олену Притулу.

До оперативної групи розслідування увійшли співробітники Нацполіції, Генпрокуратури, СБУ та представники ФБР, які брали участь в аналізі вибухівки, автоекспертизі та дослідженні відеоматеріалів. Після дослідження записів з відеокамер поблизу будинку, де жив Шеремет, підтверджено підозру у виконанні злочину особами з відео, опублікованого 22 липня «Оглядачем». На відео зафіксовано чоловіка й жінку, які вночі 20 липня 2016 року заклали вибухівку в автомобіль о 2:40 ночі.

12 грудня 2019 року представники Генпрокуратури затримали за підозрою у вбивстві Шеремета військового медика Яну Дугарь, волонтерку та дитячу лікарку-кардіохірургиню Юлію Кузьменко, музиканта й учасника АТО Андрія Антоненка.

За версією слідства Антоненко був «організатором» вбивства Шеремета, Кузьменко – безпосереднім виконавцем, а Дугарь «проводила розвідку» навколо місця злочину. 13 грудня Печерський райсуд Києва обрав всім трьом затриманим запобіжний захід: Яні Дугарь – цілодобовий домашній арешт, Юлії Кузьменко та Андрію Антоненко – утримання під вартою.

Справа Шеремета: адвокат підозрюваної поскаржився на не допуск до матеріалівУ справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, адвокат підозрюваної Юлії Кузьменко заявив, що йому не дають ознайомитися з матеріалами провадження.

Сідчі стверджують, що Юлія Кузьменко закладала вибухівку в машину Шеремета, а потім використала вибуховий пристрій. Доказом цього можуть бути записи з відеокамер. Також на брифінгу МВС повідомили, що Кузьменко в телефонній розмові говорила про обстріл Києва з «Граду».

Зокрема, у телефонній розмові з чоловіком, якого МВС називає «громадянин У. Марат», Кузьменко сказала: «Я дуже хочу, щоб це сталося. Мені цього Києва геть не шкода». У відповідь Марат зазначив: «Щоб Київ привести до норми, треба 4-5 касет «Граду» випустити і все». На це Кузьменко додала: «Київ такий переляканий, що йому пів касети вистачить».

Адвокат та співрозмовники Кузьменко стверджують, що записи телефонних розмов були висмикнуті з контексту та сфабриковані.

Колишній чоловік Юлії Кузьменко запевняє, що в ніч проти 20 липня 2016 року вона була вдома: «Якщо йдеться про 19-те число. У ніч з 19-го проти 20-го вона, беззаперечно, без жодних сумнівів, була вдома».

Іншим доказом провини Кузьменко є, на думку правоохоронців, той факт, що за останні чотири роки кардіохірургиня придбала будинок та дорогий автомобіль. На це адвокат підозрюваної стверджує, що супроводжував процес розірвання шлюбу Кузьменко та поділу майна, який був ще до вбивства журналіста, і може детально описати, яке майно и коли з’явилось у його підзахисної.

Ще одним аргументом слідства є те, що мобільні телефони Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко у ніч проти 20 липня 2016 року були вимкнутими, що для них геть не притаманно.

Щодо Антоненка, то слідство виявило схожість одягу музиканта на його фото в соцмережах з одягом ймовірного вбивці (специфічні емблеми та зображення). Під час обшуку в нього знайшли протипіхотну міну, модель якої схожа з пристроєм, яким підірвали авто Шеремета. До того ж, на думку слідства, Антоненко «захопився ультранаціоналістичними ідеями, культивував велич арійської раси та розподілу суспільства за принципом національної приналежності».

Захист Антоненка та його друзі зі свого боку стверджують, що чоловік з камер відеоспостереження був нижчий за Антоненка, але ширший у плечах. До того ж, у музиканта є татуювання на руках, зламані вуха, що не відповідає зовнішності чоловіка на відео. Є питання до форми бороди у підозрюваного та чоловіка на запису.

Міна, яку знайшли в музиканта під час обшуку, була подарована в зоні АТО та мала порожній корпус. За словами адвоката Антоненка, музикант не брав участі в бойових операціях та не мав інженерної військової підготовки для того, щоб мати навички і самотужки сконструювати вибухівку.

Також захист Антоненка звертає увагу на те, що під час обшуку не виявлені література чи символіка, які могли б підтвердили версію про расистські або неонацистські переконання підозрюваного.

Військова медсестра Яна Дугарь, за версією слідства, перед убивством журналіста фотографувала камери спостереження. Проаналізувавши записи, експертиза підтвердила, що на відео в обох випадках саме Дугарь.

Водночас народна депутатка та відома волонтерка Яна Зінкевич оприлюднила довідку про те, що від червня до вересня 2016-го підозрювана перебувала в зоні АТО.

Адвокат підозрюваної вказав на те, що у військовому квитку Яни Дугарь зазначено, що з 3 червня до 26 вересня 2016 року вона перебувала на території військової частини закритого шпиталю з КПП.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вважав закладниками вибухівки під машину Шеремета ветеранів АТО Владислава та Інну Грищенків, які зараз проходять підозрюваними в іншій кримінальній справі. Аваков послався на висновки американського експерта, який стверджує, що на відео зафіксовані не подружжя Грищенків, а Андрій Антонюк та Юлія Кузьменко.

Грищенки фігурують у справі про вбивство Шеремета як «особи, що володіють інформацією», хоча самі вони заявили, що не були знайомі з підозрюваними в 2016 році.

Речник МВС Артем Шевченко зазначив, що слідство триває, та оголошені підозри можуть бути неостаточними: «Усе, що написано в підозрі, від першої до останньої літери, юридично є припущенням. Можливо, вони підтвердяться в слідстві, а можливо ні. Підозра може бути змінена, доповнена, скасована. Можливо, це була ця жінка (Юлія Кузьменко – ред.), а можливо й ні. Хай слідство закінчиться, коли справу передаватимуть до суду, якщо дійде до суду, там уже буде остаточна версія».

Раніше «Слово і Діло» писало, що підозрювана у вбивстві Павла Шеремета Юлія Кузьменко подала до суду на МВС. Третьою особою в позові зазначено міністра Арсена Авакова.

Також ми повідомляли про заяву свідка в суді про те, що військовий медик Яна Дугарь на момент вбивства журналіста перебувала на території 66-го військового медичного госпіталю в Покровську в Донецькій області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: