Чи можна оскаржити призначення адвоката Януковича на посаду заступника директора ДБР

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Колишній адвокат Віктора Януковича Олександр Бабіков став першим заступником директора Державного бюро розслідувань. Інформація про можливе призначення Бабікова з'являлася перед початком конкурсу на цю посаду. Зокрема, громадська організація «Сім'ї Героїв Небесної сотні» виступила проти призначення Бабікова через конфлікт інтересів. «Слово і Діло» розпитало експерта з конституційного права Богдана Бондаренка, чи були порушення під час конкурсу та хто може оскаржити його результати.

«Дійсно, конкурс відбувся в «турборежимі». Подавати документи можна було з 29 грудня до 3 січня (з перервою на новорічні свята). У цій ситуації 3 дні для подачі документів –недостатньо часу», – зазначив юрист.

За словами Бондаренка, результати конкурсу можна оскаржити в разі порушення порядку його проведення.

«Але ж ми не знаємо, який порядок. Затверджене положення про порядок проведення конкурсу замінили до початку нового року. До якого стану – ми теж не знаємо. Якось цей конкурс пройшов. Проблема конкурсу для сприйняття громадськості є, і на сьогодні не можна дійти однозначних висновків, тому що недостатньо нормативної бази», – пояснив експерт.

Венедіктова має намір змінити структуру ДБР через справи МайдануТимчасово виконуюча обов'язки директора ДБР Ірина Венедіктова подасть на розгляд президентові нову структуру бюро.

При цьому юрист не поділяє думку громадських активістів щодо конфлікту інтересів колишнього адвоката Януковича та його призначення на керівну посаду в ДБР.

«Що стосується того, що ця особа працювала в якомусь провадженні в якості адвоката, нема проблеми. Насправді, найімовірніше, немає ніякого конфлікту інтересів. Можливо, у нього є якісь інші проблеми, але те, що він був адвокатом Януковича, не означає, що він не може обіймати певні посади», – зауважив Бондаренко.

Маніпуляцією назвала невдоволення тим, що Бабікова призначено на посаду, тимчасово виконуюча обов'язки директора ДБР Ірина Венедіктова. Вона заявила, що жодного конфлікту інтересів не буде, оскільки підрозділ у справах Майдану підпорядкований винятково директору ДБР. На її думку, ніякого конфлікту інтересів немає.

Результати конкурсу можна оскаржити, але, як зазначив Богдан Бондаренко, якщо це зроблять представники громадських організацій, то мабуть, всім їм буде відмовлено, оскільки в них немає «права порушеного інтересу». «Оскаржити процедуру конкурсу можуть інші учасники конкурсного відбору», – зауважив юрист.

Водночас одна з учасниць конкурсу нардеп минулого скликання Олена Сотник написала в себе на Facebook, що представники громадських організацій обговорили ситуацію з конкурсом в ДБР в антикорупційному комітеті Верховної ради.

«Родини Небесної Сотні та їх адвокати надали докази безпосередньої участі адвоката Бабікова в захисті Януковича в кримінальних провадженнях. Розклали по поличках те, чого не хотіла бачити конкурсна комісія: очевидного конфлікту інтересів», – написала Сотник, додавши, що антикорупційний комітет ВР пообіцяв взяти ситуацію під власний контроль.

Раніше ми писали, що Роман Труба прокоментував відкриття щодо нього справи в Офісі генпрокурора.

Також у відеопроекті «Слово і Діло» політичні експерти розбирались, чи надовго Венедиктова затримається в кріслі в. о. директора відомства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: