Зеленський схвалив перезапуск Держбюро розслідувань

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підписав закон про перезапуск Державного бюро розслідувань.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про перезапуск Державного бюро розслідувань.

Про це йдеться в картці законопроекту №2116 на сайті парламенту.

Документом перезапускається відомство, що означає звільнення директора ДБР Романа Труби та його заступників відразу після того, як закон набуде чинності.

Тепер Держбюро розслідувань буде не центральним органом виконавчої влади, а державним правоохоронним органом.

Якщо зараз керівника ДБР і його заступників призначають за результатами конкурсу і вони повинні разом ухвалювати важливі рішення, то згідно з цим законом директор ДБР сам призначає собі трьох заступників і визначає їхні обов'язки.

При доопрацюванні документа до другого читання встановили, що президент визначатиме організаційну структуру Держбюро розслідувань.

Крім того президент отримав право звільнити директора ДБР у наступних випадках: заява за власним бажанням, призначення на іншу посаду, 65-річний вік, стан здоров'я, недієздатність, кримінальний/корупційний злочин, припинення українського громадянства, смерть, необґрунтовані активи. Крім того, у список причин для звільнення додали пункт «висновок Дисциплінарної комісії про грубе порушення правил професійної етики».

З таких самих причин директор ДБР може звільнити своїх заступників.

Законом посилюється парламентський контроль за діяльністю Держбюро розслідувань. Верховна рада раз на рік заслуховуватиме звіт директора ДБР про результати діяльності органу за рік. За підсумками обговорення депутати затверджують звіт і визнають роботу директора ДБР задовільною або незадовільною - а це підстава для звільнення. Крім того, щонайменше третина складу ВРУ (150 нардепів) можуть у будь-який момент ініціювати позачерговий звіт директора Держбюро розслідувань.

Директор Держбюро розслідувань призначається президентом за поданням конкурсної комісії. Таку комісію залишили в складі дев'ятьох осіб, як і було визначено раніше: по три особи від президента, парламенту і три кандидатури міжнародних партнерів, затверджені урядом.

Перелік міжнародних організацій, які зможуть подавати кандидатури, затвердить Міністерство закордонних справ. Терміни організаційних процедур прописано в законопроекті.

Нагадаємо, 3 грудня Верховна рада 250 голосами схвалила законопроект про «перезавантаження» Держбюро розслідувань.

У той самий день були названі терміни звільнення директора ДБР Романа Труби.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: