На порозі перезавантаження: як посилюють повноваження директора ДБР

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Сьогодні, 3 грудня, парламент розглянув у другому читанні законопроект №2116 щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідувань. Варто зазначити, що згідно з документом повноваження директора, першого заступника і заступника директора ДБР припиняються достроково в разі набуття чинності закону. 16 листопада Рада попередньо схвалила звільнення глави Держбюро розслідувань. Директор з питань наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк у коментарі «Слово і Діло» пояснив, що законопроект істотно збільшує повноваження директора ДБР. Наприклад, раніше директор Бюро був зобов'язаний узгоджувати свою позицію з двома заступниками, тепер цю норму змінили.

Юрист пояснив, що такі положення закону були обумовлені певною доцільністю запровадження елементів для колегіального ухвалення рішення.

«Вважалося, що це допоможе уникнути зловживання владою з боку директора Бюро, наприклад, в питаннях подання когось на державні нагороди, якісь заохочення. Згодом виявилося, що в разі призначення заступників та директора з різними політичними квотами такий підхід неправильний. Заступники і директор починають між собою конфліктувати. Тому тепер ВР вирішила забрати у заступників можливість схвалення окремих рішень і надала директору ДБР право одноосібного рішення», – прокоментував Хавронюк.

До нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупціюДо парламенту дев'ятого скликання пройшли 53 депутати-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію. У минулому скликанні їх було 214.

Микола Хавронюк звернув увагу, що також заступників директора ДБР більше не буде висувати комісія для призначення. Він уточнив, що заступників буде призначати директор Держбюро одноосібно під себе.

Юрист наголосив, що в зв'язку з посиленням повноважень директора ДБР у Верховній раді тривають дискусії.

«Є питання з приводу того, чи здатний чинний директор Державного бюро розслідувань впоратися з таким великим обсягом повноважень, зважаючи на те, що він не демонструє політичної незалежності», – констатував Микола Хавронюк.

Нагадаємо, раніше в мережі оприлюднили записи розмов директора ДБР Романа Труби нібито з його кабінету. В оприлюднених записах директор ДБР називає Андрія Богдана «найближчим» і обіцяє йому зробити пріоритетною справу Петра Порошенка.

Сам Роман Труба заявляв, що готовий покинути свою посаду за три роки.

Відзначимо також, що до нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: