Відставка Гончарука – це питання часу чи все залишиться як є: варіанти розвитку подій

Читать на русском

Президент України Володимир Зеленський дав Олексію Гончаруку шанс для того, щоб обрати іншого кандидата на пост прем'єр-міністра чи все залишиться як є? Дві версії того, чому Гончарук мав би піти у відставку та як розвиватимуться події далі, від політичних експертів Богдана Бондаренка та Андрія Вігірінського у відеопроекті «Слово і Діло» у рубриці «Політичний зоопарк».

Гра Гончарука у схованкиСлово і Діло

Політичні експерти, проводячи аналогію між поведінкою наших політиків із деякими тваринами, дійшли висновку, що прем’єр-міністр у ситуації з відставкою де в чому наслідує опосума, який вміє прикидатися мертвим для того, щоб відволікти увагу та вижити.

«Заява про відставку, яка була подана, або це не заява про відставку і вона не була подана, і загалом те, що робив прем’єр після оприлюднення аудіозаписів, дуже нагадує ссавця, який прикидається мертвим заради самозбереження», – вважає Богдан Бондаренко.

Про опосума часто пишуть, що ця тваринка здається дуже повільною і нерозумною, але ключове слово в нашій ситуації – усе-таки «здається».

«Реально кадрова перестановка за принципом «цар хороший, бояри – погані» дала б змогу отримати невеличку паузу. Хто з міністрів мав би піти у відставку – Милованов, Бородянський, Коляда – не має значення. Хоча це ті прізвища, які одразу спливають на думку. Але питання в тому, що на сьогодні вони не всі виконали поставлені перед ними завдання, не змогли акумулювати весь негатив, який мали на себе взяти. Закон про обіг ринку сільськогосподарських земель не ухвалений, питання трудового законодавства також не встигли розглянути. Планувалося на лютий частину знімати з посад і трохи переформатовувати Кабмін», – зауважує Бондаренко.

Гончарук анонсував кадрові ротації в КабмініОлексій Гончарук сказав, що в уряді плануються нові призначення, зокрема зміна міністра розвитку громад і територій.

Він переконаний, що ті, хто опублікував скандальні плівки, донесли основний месендж, бо головною аудиторією був президент. «Він почув, що всередині команди його не поважають», – зазначив експерт.

На його думку, президент опинився перед вибором: звільнити Гончарука і це здаватиметься, що Зеленський образився, або не звільняти, і тоді постає питання «а чи справжній цар?». І найкращим виходом стало взяти паузу, тому що коли навіть б’ють по Гончаруку, то загалом б’ють по команді, а відтак, і по президенту.

«До речі, президент ніде не сказав, що Гончарук залишається. Слово «шанс» означає, що Гончарук може прозвітувати», – підкреслив Бондаренко.

Звітувати Гончаруку доведеться 4 лютого, коли починається чергова сесія Ради, яку планували почати зі звіту Кабміну. Ці три тижні підуть на те, щоб зібрати голоси на нового прем’єра, зазначив Бондаренко, не виключаючи ситуації, що Гончарук піде через два місяці.

«Тому мені здається, що президент зробив правильно з комунікаційної точки зору і пан Гончарук насправді нас покидає», – вважає Бондаренко.

Натомість Вігірінський іншої думки: «Коли ми говоримо про те, що Кабмін частково змінюється, тоді не працює аргумент, що президент виграє час для переформатування. Якщо ця зміна готувалась, то кандидатури є».

За його словами, інформація про переформатування уряду в лютому з’явилася ще в листопаді.

«Я говорю про те, що президент вийшов не зовсім з виграшем із ситуації. Справа не в особистій образі президента на плівки, а справа в тому, що вони як єдина команда – і Гончарук не заперечує цього і говорив це з трибуни – переслідують єдину мету, яка називається «подолання бідності». Плівки дають чітке усвідомлення, що люди, які перебувають в уряді, не знають, як досягти цієї мети», – переконаний Вігірінський.

На його думку, уряд вже не забиратиме на себе негатив, зокрема, й щодо закону про ринок землі, оскільки його пов’язуватимуть зі «Слугою народу». Репутаційно прем’єр цими плівками завдав шкоди «Слузі народу» та президенту і, подавши заяву про відставку президентові, а не Верховній раді, продемонстрував, що він вже не є членом команди.

Раніше Бондаренко та Вігірінський розмірковували над тим, як запобігти «кнопкодавству» та прогулам у Раді і не порушити Конституцію.

Також експерти аналізували, чи надовго Венедиктова затримається в кріслі в. о. директора ДБР та коли відбудеться остаточне перезавантаження цього відомства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: