Перезавантаження ДБР: чи надовго Венедіктова затримається в кріслі в. о. директора відомства

Читать на русском

Незважаючи на зміну керівництва Державного бюро розслідувань, цей державний орган не скоро зможе працювати в нормальному режимі. Навіщо Ірина Венедіктова погодилась стати тимчасовим директором ДБР? Що буде, якщо вона не виграє конкурс на цю посаду? Чому президент підписав закон про перезавантаження ДБР, хоча на ту мить вже був висновок КСУ про те, що у ньому є суперечності з Конституцією України? Про це говорили юристи Андрій Вігірінський та Богдан Бондаренко в рубриці «Те, що не стало новиною» відеопроєкту «Слово і Діло».

Перезавантаження ДБР: чому? як? що буде?Слово і Діло

Після звільнення Романа Труби з посади директора ДБР президент Володимир Зеленський призначив тимчасово виконуючою обов’язки директора відомства нардепа від «Слуги народу» Ірину Венедиктову. Чи позбавлять її мандату народного депутата та як довго ДБР залишатиметься без директора?

«Є в законі можливість, яка передбачає, що якщо Венедиктова була призначена на посаду до написання нею заяви про складання мандату, то вона на цій посаді перебуватиме, допоки Верховна рада не розгляне цю заяву. Але тягнути цю історію дуже довго не зможуть», – переконаний Богдан Бондаренко.

Конкурс на посади директора ДБР та його заступників триватиме 2-3 місяці та, на думку Андрія Вігірінського, навряд чи Рада так довго триматиме підвішеним питання позбавлення мандату Венедіктової.

«Людину позбавлять депутатського мандату. Зараз складно передбачати, чи пройде Венедіктова конкурс та, зрештою, з тимчасово виконуючої обов’язки стане, власне, директоркою ДБР», – вважає юрист.

А от звільненому Трубі, найімовірніше, не подобається те, що відбулося, і на думку Богдана Бондаренко, він може оскаржити указ президента або блокувати діяльність комісії, а відтак, і результати конкурсу на керівні посади ДБР. Тоді пані Венедіктова може надовго залишитись тимчасово виконуючою обов'язки директора відомства.

«Тому епопея з ДБР триватиме ще дуже довго. І легітимність діяльності цього органу залишається знову під питанням. І люди в цьому державному органі ще довго не зможуть спокійно працювати», – переконаний Бондаренко.

Раніше у відеопроєкті «Слово і Діло» «Гра на підвищення» експерти аналізували макропрогноз Кабміну, зокрема, що буде з цінами та інфляцією в найближчі два роки.

Також ми писали, як голосували нардепи за законопроект про перезавантаження ДБР.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: