Нацбанк скасував обмеження на витрату грошей з рахунків ФОПів

Читать на русском
Національний банк України скасував норму, яка забороняла фізичним особам-підприємцям використовувати поточні рахунки для власних потреб.

Національний банк України скасував норму, яка забороняла фізичним особам-підприємцям використовувати поточні рахунки для власних потреб.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Відповідна постанова №7 набула чинності в п'ятницю, 17 січня.

Зазначається, що регулятор скасував пункт інструкції про відкриття та використання рахунків, згідно з яким за рахунками фізосіб-підприємців здійснюються всі операції, крім пов'язаних з власними потребами. Також скасований пункт передбачав, що кошти з цих рахунків перераховуються на рахунки фізосіб для власних потреб після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Як пояснили в НБУ, це вимога викликала нерозуміння бізнес-спільноти, тому регулятор вирішив прислухатися до думки банків і їхніх клієнтів.

Водночас глава НБУ Яків Смолій заявив, що позиція Нацбанку щодо цього залишається незмінною, і вони мають намір шукати інші шляхи реалізації цього обмеження.

«Позиція Національного банку, як і раніше, залишається незмінною. З 2003 року діє норма, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов'язаних з підприємницькою діяльністю. Оскільки банківська система повинна бути захищена від ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, Національний банк обговорить з Державною податковою службою механізми, спрямовані на мінімізацію цих ризиків», - зазначили в НБУ.

Смолій також зазначив, що НБУ скасовує зараз цю норму, оскільки вона фактично стосується сфери Податкової служби.

Раніше Державна податкова служба (ДПС) оприлюднила розміри податків та Єдиного соціального внеску (ЄСВ), які почнуть діяти з 2020 року для фізичних осіб-підприємців (ФОП).

Також міністр фінансів Оксана Маркарова розповіла, як у міністерстві вирішуватимуть проблеми фізичних осіб-підприємців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: