У Зеленського планують виводити великий і середній бізнес із ФОП

Читать на русском
Данило Гетманцев, який очолить комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, обіцяє зробити все, щоб великий бізнес не зміг ухилятися від сплати податків, використовуючи єдиний податок.

Данило Гетманцев, який очолить комітет Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики, обіцяє зробити все, щоб великий бізнес не зміг ухилятися від сплати податків, використовуючи єдиний податок.

Як пише «Слово і Діло», про це він розповів ЕП.

Борги ФОПів: у Зеленського готові списати 7 млрд грнУ Зеленського хочуть списати фізособам-підприємцям 7 млрд грн боргу за єдиний соціальний внесок, але в реальності такої заборгованості не існує.

За його словами, в середнього і великого бізнесу є два негативні моменти, які треба усунути.

«Перший момент — ухиляння від оподаткування з використанням низькоподаткових юрисдикцій. Йдеться про те, що податкові резиденти України не повинні мати можливість ухилятися або платити тут податків менше, переводячи свій прибуток в низькоподаткові юрисдикції», — зазначив Гетманцев.

Він навів приклад «кейсу «Ленінської кузні» («Кузня на Рибальському»).

«Підприємство було продано за кордоном. Продано практично не підприємство, а компанія, яка володіє цим підприємством. Я не знаю, чи були заплачені податки з цієї угоди за кордоном, але я точно знаю, що в Україні податки з цієї угоди не заплачено», — пояснив політик.

«Другий негативний момент - припинити використання псевдо-ФОП, коли великий магазин продає телефон і дає чек від ФОП. Хоча ми в повному розумі і тверезій пам'яті розуміємо, що за день він отримує більше, ніж ліміт, встановлений для ФОП на рік. У ресторанах і готелях можна зустріти подвійні чеки», — розповів нардеп «Слуги народу».

Рівні умови для всіх: що стоїть за ініціативою обмеження ФОПівМінсоцполітики в новому законопроекті пропонує жорстко обмежити використання ФОПів. Більше про ініціативу знають експерти.

За його словами, цьому можна запобігти шляхом запровадження електронного чека.

«Це система обліку розрахункових операцій без установки касових апаратів. Це моя можливість як ФОП безкоштовно завантажити програму податкової і своїм смартфоном враховувати будь-які операції протягом дня, видаючи електронний чек споживачеві», — пояснив депутат.

Він додав: «Зараз ухилення відбувається там, де великий і середній бізнес реалізує товари через ФОП за готівку, чеки не видаються. Реально проконтролювати обіг неможливо. Е-чек вирішує цю проблему».

Гетманцев зазначив, що систему планують запустити якомога швидше: «З 2020 року — для окремих галузей, але затвердити законодавчу базу потрібно відразу».

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в команді президента Володимира Зеленського хочуть списати фізособам-підприємцям 7 млрд грн боргу за єдиний соціальний внесок(ЄСВ), але в реальності такої заборгованості не існує - загальний податковий борг ФОПів становить 2 млрд грн.

Також у Мінсоцполітики розповіли про наслідки масового закриття ФОПів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: