ФОП-контроль: чого бракує українському бізнесу

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Андрій Вігірінський

Сфера малого і середнього бізнесу потребує не тільки контролю та дисципліни, а й створення додаткових можливостей, чого якраз не пропонують.

Про це в коментарі «Слово і Діло» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Економіст підкреслив, що малий і середній бізнес – важливий компонент розвитку економіки та її стабільності. Саме в цій сфері виникають різні інновації, тому що вона більш гнучка.

«Проблема не в тому, що у нас малий і середній бізнес мало розвинений, а в тому, що за структурою діяльності бізнес примітивний. Потрібно якимось чином його цивілізувати. Закон про кешбек і касові апарати – непогана річ, щоб наводити лад у цьому секторі, але цього недостатньо», – пояснив Сіденко.

На його думку, повинна бути функціональна політика, яка створює можливості для відповідних змін.

Економіст зазначив, що в Україні часто зміни і нововведення зводяться до закручування гайок. Поки що однозначно висновки робити рано, але якщо в цьому разі мета саме така, то це призведе тільки до обурення, акцентував експерт.

Часто ті, хто пропонує зміни для бізнесу, не розуміють, в яких умовах реально працює український бізнес, з якими проблемами стикається, додав Сіденко.

За його словами, будь-які реформи потрібно зважувати не тільки з точки зору дисципліни, яка нав'язується в цьому секторі, а й з точки зору нових можливостей для бізнесу, адже саме цього бракує.

Як депутати пропонують зменшити тиск на бізнес (виправлено)Народні депутати пропонують низку змін до Кримінального кодексу, щоб зменшити тиск на бізнес.

«В Україні інститути, які б сприяли б розвитку бізнесу, працюють дуже слабо. Це проблема того, що якість держапарату, в принципі, не дуже висока», – констатував Володимир Сіденко.

Юрист Андрій Вігірінський розповів, що підприємцям за рік потрібно буде забезпечити цілий комплекс змін, що стосуються обліку доходів за видатковим принципом, переглянути умови надання соціальної допомоги та інші пільги, в тому числі субсидії, зменшити ліміти грошових операцій у готівці, провести нульове декларування і якісно поліпшити систему адміністрування податків.

За його словами, це непопулярні кроки, але вони незворотні з точки зору публічних фінансів, а термінів на їх впровадження вкрай мало.

Він також виділив норму про перехідний період до 2020 року для ФОП 2-ї групи, які сьогодні не зобов'язані використовувати РРО, якщо сума доходу за рік не перевищує 1 млн грн.

Він уточнив, що після завершення терміну дії цієї норми 31 грудня 2020 року РРО будуть обов'язкові для всіх форм малого підприємництва та ФОП незалежно від суми доходів. На його думку, не виключено, що наприкінці 2020 року чимала кількість людей почне замислюватися про припинення підприємницької діяльності.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закони, які зобов'язують ФОП використовувати касові апарати і дають можливість отримати кешбек з покупки в разі невідповідності чека.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, як нардепи збираються допомогти бізнесу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: