За законом президент не має ухвалювати рішення про відставку прем'єра

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

В Україні президент не має ніякого відношення до відставки прем'єр-міністра – таке рішення повинен ухвалювати виключно парламент. Про це в коментарі «Слово і Діло» повідомив експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

Юрист посилається на ст. 115 Конституції України, а також на ст.15 Закону України «Про Кабінет міністрів», в яких прописана повна процедура відставки прем'єра, але немає ані слова про те, що на якомусь з етапів у цьому процесі бере участь президент України.

«Верховна рада повинна розглянути це питання не пізніше, ніж на десятий день після того, як заяву отримано, або ж у перший пленарний тиждень наступної сесії, якщо заяву подано в міжсесійний період. Про це сказано в законі. Рішення ухвалює виключно парламент 226 голосами. Президент тут взагалі ні до чого», – пояснив Москалюк.

Сам же прем'єр пояснив своє рішення звернутися з цим питанням до президента тим, що прийшов на посаду виконувати програму Зеленського. За словами Гончарука, він віддав заяву главі держави, щоб той сам вирішив, віддавати заяву до парламенту чи ні.

Нагадаємо, на думку експерта, у парламенті може не вистачити голосів на ухвалення відставки прем'єр-міністра.

Як ми повідомляли раніше, Олексій Гончарук написав заяву про відставку і передав її президентові. Пізніше цей факт підтвердили і сам прем'єр, і ОПУ. За попередніми даними «Слово і Діло», за чотири місяці на посаді Олексію Гончаруку вдалося виконати лише 5% своїх обіцянок.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: