Прокуратура передала до НАБУ справу про можливе незаконне відчуження земель

Читать на русском
Генпрокуратура передала до Національного бюро справу про можливі зловживання службовців Держгеокадастру.

Генеральна прокуратура України передала до Національного антикорупційного бюро кримінальне провадження за фактами можливої незаконної передачі земельних ділянок на території Рівненської області.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного бюро, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, службові особи Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та Держгеокадастру у Рівненському районі могли незаконно передати у приватну власність землі в Рівненській області. На їх думку, керівництвом ГУ Держземагенства у Рівненській області з метою незаконної передачі у власність вказаних земель були внесені завідомо неправдиві відомості до довідок з державної статистичної звітності про наявність та розподіл їх за власниками земель, землекористувачам, угіддями (форма 6-зем).

Зокрема, в даних документах зазначено, що вищевказані земельні ділянки відносяться до земель сільськогосподарського призначення, хоча фактично їх цільове призначення - для будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади Рівненського району.

В подальшому, начальник ГУ Держземагенства у Рівненській області та перший заступник цього ж управління, достовірно знаючи, що у цих документах є недостовірні відомості, видали накази про передачу у власність земельні ділянки орієнтовною площею 0,9105 га кожному. Слідство вважає, що такі дії нанесли збитків державі на загальну суму 6,58 млн грн.

Протягом 2016 року незаконно виведені з державної власності земельні ділянки на загальну суму близько 700 000 доларів були продані та переоформлені з підставних осіб на представників бізнесових структур для ведення комерційної діяльності.

У межах цієї справи власник землі на території Шпанівської сільської ради Рівненського району Рівненської області просив суд скасувати арешт ділянки площею майже 0,9 га. Вивчивши скаргу, суддя її задовольнив і зняв арешт.

Нагадаємо, ГПУ передала до НАБУ справу ексначальника департаменту поліції. Також Генпрокуратура передала до Бюро справу про землю в Київській області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: