Справа Альперіна: ще одному інспектору митниці змінили запобіжний захід

Читать на русском
Апеляційна палата частково задовольнила скаргу прокурора на домашній арешт одного з інспекторів столичної митниці.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Суд змінив запобіжний захід із нічного домашнього арешту на 630 тисяч гривень застави інспектору відділу митного оформлення митного посту «Столичний» Київської міської митниці Андрію Яцюку, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до махінацій під час розмитнення товарів фірмами, пов'язаними з одеським бізнесменом Вадимом Альперіним.

Таке рішення 3 січня ухвалила колегія суддів апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, суд відправив Яцюка під нічний домашній арешт. Не погодившись з таким рішенням, прокурор САП подав скаргу. Вивчивши її, судді задовольнили апеляцію частково. Так, Паука відпустили під 630 тис. грн застави.

За версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Нагадаємо, суд взяв під варту Альперіна. Пізніше за нього внесли заставу і він вийшов із СІЗО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: