Справа Альперіна: суд змінив брокеру запобіжний захід

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив скаргу прокурора на обраний запобіжний захід підозрюваному брокеру.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Суд змінив з домашнього арешту на заставу запобіжний захід брокеру Сергію Шкуратову, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до організації бізнесменом Вадимом Альперіним зловживань під час розмитнення товарів.

Таке рішення 13 грудня ухвалили колегія суддів Вищого антикорупційного суду за результатами розгляду скарги прокурора САП, повідомляє «Слово і Діло».

29 листопада суд відпустив Шкуратова під домашній арешт. Не погодившись з таким рішенням, прокурор САП подав апеляцію. Вивчивши її, судді задовольнили скаргу частково. Вони відпустили підозрюваного під 210 тисяч гривень застави. Колегія також поклала на підозрюваного такі обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися із населеного пункту, де він проживає без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними у кримінальному провадженні; здати на зберігання документи, які надають змогу виїхати за кордон та носити електронний браслет.

За версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робилися в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів. Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. У результаті товари ввозили в Україну за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару.

За даними НАБУ, Шкуратов був представником 6 компаній з орбіти Альперіна на київській митниці. Слідство встановило, що він нібито платив митникам від 80 до 200 доларів за розмитнення одного контейнера. На підтвердження цього є знайдене листування.

Нагадаємо, самого Альперіна суд взяв під варту. Пізніше за нього внесли заставу і він вийшов з СІЗО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: