У «Нафтогазі» вважають вигідним новий газовий контракт із Росією

Читать на русском
Україна задоволена умовами газового контракту з Газпромом і вважає його найвигіднішим за всю історію незалежності країни.

Україна задоволена умовами газового контракту з «Газпромом» і вважає його найвигіднішим за всю історію незалежності країни.

Про це в четвер на пресконференції заявив виконавчий директор «Нафтогаз-Україна» Юрій Вітренко.

Коболєв повідомив, що його не влаштовує в контракті з «Газпромом»У «Нафтогазі» повідомили, які саме моменти при підписанні контракту з російським «Газпромом» їх не до кінця влаштовують.

«Параметри угоди вигідні для України, тому що вперше за історію незалежності України у нас є контракт з гарантіями чітко визначених резервних потужностей, за які вони повинні платити незалежно від того, використовують вони їх чи ні», - пояснив Вітренко.

Він також додав, що російська компанія платитиме за резервовані потужності, а не за кількість газу, яка фактично надходить під час транзиту в Європу. «Незважаючи на те, що система не була повністю завантажена і обсяги були не дуже значні, «Газпром» сплачуватиме за всі обсяги, які були зарезервовані», - зазначив Вітренко.

Як заявив Вітренко, Україна не проводить з російською стороною переговори про пряме газопостачання. «Ніяких нових домовленостей [про прямі поставки газу з Росії до України] або договірного процесу немає. З боку «Нафтогазу» розмови про прямі поставки немає», - зазначив він.

При цьому він додав, що законодавчо цей процес не заборонений. «Але немає і законодавчих обмежень, щоб всі користувачі системи прийшли до оператора і забронювали потужності», - визнав він.

За словами Вітренка, газовий транзитний контракт між Україною і Росією буде коригуватися в разі змін в європейському законодавстві.

«У контракті є умови про те, що в разі змін в європейських правилах контракт повинен бути змінений відповідно до європейських правилам. Тож ми забезпечили [позицію], згідно з якою і далі цей контракт буде повністю відповідати європейським правилам», – зазначив Вітренко.

Нагадаємо, 30 грудня Україна і Росія підписали контракт на транзит газу до ЄС терміном на п'ять років і врегулювали судові суперечки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: