Контракт із «Газпромом»: чи будуть прямі поставки газу з РФ

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель запевнив, що в протоколі пакетних домовленостей щодо газу між Україною і РФ виключена можливість прямих поставок російського газу, але прописаний принцип, за яким вони в майбутньому можуть здійснюватися. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар висловив сумніви з приводу того, що ця умова буде виконуватися.

«Так, у прямій формі не зафіксовані прямі поставки російського газу, але всі прекрасно знають позицію РФ, яку неодноразово озвучували представники «Газпрому» та особисто президент РФ Володимир Путін. Вони зацікавлені у відновленні прямого постачання газу до України. Вони від цього не відступили», – підкреслив Гончар.

Енергетик висловив впевненість, що Кремль не відступив від своїх інтересів, просто на деякий час зникла пропагандистська риторика з цього приводу. Але це не означає, що відбулася зміна інтересів, уточнив експерт.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

Михайло Гончар також звернув увагу на те, що питання поставок газу – це останній пункт протоколу. Побічно він підтверджує той факт, що наміри РФ залишилися незмінними, зазначив енергетик.

«До того ж, з українського боку чимало тих, хто хотів би скористатися цим пунктом. Тому навряд чи принципово щось змінилося й не варто вірити озвученим словам», – зауважив Михайло Гончар.

На його думку, під час нормандської зустрічі в Парижі Путін провів успішну спецоперацію зі створення політичної надбудови над комерційними і технічними газовими переговорами з тим, щоб направити їх в потрібне російській стороні русло.

«Індикатором цього є те, що в протоколі немає жодного слова про втрачені активи «Нафтогазу» ані на Кримському півострові, ані на шельфі Чорного моря. Ось чому в останньому пункті, який не стосується газового транзиту, відображені побажання російської сторони до відновлення поставок газу, а українських вимог щодо повернення вкрадених активів немає», – прокоментував Михайло Гончар.

Нагадаємо, згідно з домовленостями контракт на транзит російського газу буде підписаний терміном на п'ять років з можливістю пролонгації ще на 10 років. Також РФ виплатить Україні $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, але сторони відкличуть інші зустрічні позови щодо газу.

Детальніше про історію судових тяжб із «Газпромом» – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: