Набув чинності закон про викривачів корупції

Читать на русском
Закон про викривачів корупції сьогодні, 1 січня 2020 року, набув чинності. Закон гарантує право викривачів корупції на винагороду.

У середу, 1 січня, закон про викривачів корупції набув чинності.

Як відомо, документ був опублікований у парламентській газеті «Голос України» 16 листопада. Згідно з текстом закону, документ набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Підсумки року: які головні обіцянки встигла виконати Верховна радаВерховна рада цьогоріч обмежила депутатську недоторканність і повернула статтю про покарання за незаконне збагачення.

Закон гарантує право викривачів корупції на винагороду. При цьому уточнюється, що винагорода гарантується, якщо хабар або завдані державі збитки в 5000 і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб (з 1 грудня підвищується до 2102 гривень), тобто фактично перевищує 10 млн гривень.

Розмір винагороди визначає суд у межах 10% від хабара або завданих збитків. У той же час він не може перевищувати 3000 мінімальних заробітних плат - 12,5 млн гривень.

Документ звільняє викривачів корупції від юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції, якщо вони виявилися помилковими. Повідомлення про корупційні злочини можна буде подавати анонімно. Такі сигнали підлягають розгляду, якщо вони стосуються конкретної людини, а також містять дані, які можуть бути перевірені.

Нагадаємо, «Слово і Діло» підбило підсумки року для парламенту і виділило головні виконані обіцянки.

Також наші аналитики порахували, чиї поправки – монобільшості або опозиції – більше враховують при ухваленні законопроектів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: