ВАКС пояснив, чому скасував запобіжний захід Тупальському

Читать на русском
Апеляційна палата не погодилися з тим, що існує обґрунтована підозра про вчинення правопорушення митником.
Сергій Тупальський

Апеляційна палата не побачила обґрунтованих підозр того, що заступник начальника Київської міської митниці Сергій Тупальський може бути причетний до зловживань під час розмитнення товарів фірмами з орбіти бізнесмена Вадима Альперіна.

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 18 грудня, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, суд відправив Тупальського під нічний домашній арешт. Не погодившись з таким рішенням, адвокати митника подали апеляцію. Вивчивши її, судді задовольнили скаргу повністю і скасували домашній арешт Тупальського. На думку колегії, у слідства замало доказів того, що митник причетний до правопорушення. Тому вони не погодилися з висновками слідчого судді. Судді також додали, що єдиним доказом причетності Тупальського до правопорушення є той факт, що його абонентський номер перебував в зоні дії одних і тих самих базових станцій мобільного зв'язку, що й телефон Альперіна. Ще одним доказом слідства був акт про результати дій митника, коли він очолював київську митницю. Проте дисциплінарне провадження щодо нього було закрито відповідною комісією.

За версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. До неї він долучив заступника голови київської митниці Тупальського. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару.

Нагадаємо, самого Альперіна суд взяв під варту. Раніше НАБУ затримало 10 осіб у цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: