У НАБУ прокоментували затримання заступника голови київської митниці

Читать на русском
В Антикорупційному бюро повідомили про затримання 10 осіб у межах справи про можливе порушення митного законодавства.
Національне антикорупційне бюро

Національне антикорупційне бюро спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою затримали 10 осіб у межах кримінального провадження про контрабанду на митниці.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

«Детективи НАБУ за процесуального керівництва САП затримали 10 осіб за підозрою у вчиненні злочинів, пов'язаних із порушенням митного законодавства», – йдеться у повідомленні.

За даними НАБУ, серед затриманих 7 є співробітниками органів митного контролю. Дії всіх осіб попередньо кваліфіковані як ухилення від сплати податків (зборів), зловживання службовим становищем і створення злочинної організації. У Бюро додали, що наразі вирішується питання про повідомлення їм про підозру.

«Детективи та прокурори здійснюють інші слідчі дії, пов'язані зі встановленням обставин вчинення злочину. Наразі це вся інформація, яку можемо повідомити з огляду на збереження таємниці слідства», – підкреслили в НАБУ.

Раніше НАБУ затримало заступника голови київської митниці Сергія Тупальського. За даними джерела, його затримали у справі одеського бізнесмена Вадима Альперіна.

Як відомо, НАБУ розслідувало кримінальне провадження щодо зловживань на київських митницях. За даними слідства, в 2016-2017 роках службові особи Київської міської митниці ДФС, Київської митниці ДФС, Одеського окружного адмінсуду, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, використовували своє службове становище всупереч інтересам служби для сприяння злочинній діяльності з заниження митної вартості імпортованих в Україну товарів низкою юридичних осіб, імовірно пов'язаних з Альперіним.

Детективи встановили, що формально митники відмовляли в прийнятті декларацій із істотно заниженою вартістю товарів і ухвалювали рішення про її коригування, не здійснюючи при цьому передбачених Митним кодексом України дій для належного контролю митної вартості товарів. Вказане стало підставою для звернення фірм до Одеського окружного адмінсуду з позовом про скасування цього коригування вартості товарів і повернення їм грошей, внесених на рахунки митників (понад 450 мільйонів гривень). У Бюро також з'ясували, що вказані позови фірмами подавалися не по одному, а одразу десятками для того, щоб потрапити на необхідного суддю. Детектив додав, що суддями цього суду Михайлом Кравченком, Нінель Потоцькою, Олександром Гусевим і Костянтином Єфіменком були задоволені всі позови фірм, пов'язаних з Альперіним.

Нагадаємо, самого Альперіна викрили на пропозиції хабара детективу НАБУ за закриття цієї справи. Йому повідомили про підозру. Пізніше, ГПУ передала цю справу до суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: